24 ώρες ακόμη στο έλεος της Σάντι

Εικόνα από ταινία καταστροφής θυμίζει η ερημωμένη και βυθισμένη στο σκοτάδι Νέα Υόρκη από το νέο πέρασμα του τυφώνα Σάντι.

Σε 13 Πολιτείες τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, πάνω από ένα εκατομμύριο …..
έχει κληθεί να εγκαταλείψει τις εστίες του, ενώ 48 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Skynews.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τουλάχιστον πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, τρεις νεκροί καταγράφηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ, μεταξύ των οποίων και ένα ζευγάρι που έχασε τη ζωή του όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους (τα δυο τους παιδιά, ηλικίας 11 και 14 ετών επέζησαν), αλλά και μία γυναίκα στην Δυτική Βιρτζίνια, η οποία παρασύρθηκε από δυνατή καταιγίδα.

Η ακτίνα του τυφώνα καλύπτει απόσταση γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του ήταν η Πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο Ατλάντικ Σίτι και χτύπησε την ξηρά γύρω στις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Οι ισχυροί άνεμοι, που σε μερικές περιοχές ξεπέρασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, κατέστρεψαν εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών.

Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και την Τετάρτη.

Με βάση τις προβλέψεις του αμερικανικού ΝΗC, το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας θα κινηθεί προς το εσωτερικό, φτάνοντας πάνω από την Πενσιλβάνια το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα).

Eπειτα, το αποδυναμωμένο σύστημα θα κινηθεί βόρεια, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης (βράδυ Τετάρτης) και θα περάσει τα σύνορα προς τον Καναδά (βράδυ Πέμπτης).

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Μανχάταν θα διαρκούσε μέχρι αργά το πρωί της Τρίτης, «ίσως και περισσότερο», ενώ σύμφωνα με μετεωρολόγους που επικαλείται το πρακτορείο BBC ο τυφώνας αναμένεται να «παραμείνει» στις 12 Πολιτείες από 24 έως 36 ώρες.

Ανέφερε επίσης ότι το ύψος του νερού είχε ανέβει μέχρι τα 4,15 μέτρα στο νότιο μέρος του Μανχάταν και τώρα άρχισε να κατεβαίνει και να βρίσκεται κάτω από τα δυόμισι μέτρα. Ο κ. Μπλούμπεργκ κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ακόμη και από τις «πολλές πυρκαγιές» που έχουν εκδηλωθεί εξαιτίας των ηλεκτρικών καλωδίων που έχουν πέσει στο έδαφος. Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους να μην τηλεφωνούν στις υπηρεσίες άμεσης δράσης (911) παρά μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης, ενώ για πιο ήπια περιστατικά έδωσε τη γραμμή 311. «Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες λαμβάνουν 10.000 κλήσεις ανά ημίωρο, έναντι 1.000 υπό κανονικές συνθήκες», είπε.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο εξέφρασε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του ότι από αύριο ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω των εκτάκτων συνθηκών.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ την πιθανότητα «να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ουόλ Στριτ στην ομαλότητα» και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος για το γεγονός ότι αύριο θα λειτουργήσει εκ νέου» η Ουόλ Στριτ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λόγω των συνθηκών, κήρυξε αργά το απόγευμα της Τρίτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια.

Το προεδρικό διάταγμα εξουσιοδοτεί τις ομοσπονδιακές αρχές διαχείρισης κρίσεων και εσωτερικής ασφάλειας να συντονίσουν όλες τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση καταστροφών και κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία σε ολόκληρη την πολιτεία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε νωρίτερα σήμερα την Πολιτεία της Νέας Υόρκης σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής», έπειτα από το ολέθριο πέρασμα του τυφώνα.

Με την απόφαση αυτή «τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ματαίωσε όλες τις αυριανές προεκλογικές του εμφανίσεις και θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών αρχών μετά το πλήγμα του κυκλώνα Σάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

«Ο πρόεδρος θα παραμείνει αύριο στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα παρέχονται όλες οι ομοσπονδιακές μέριμνες για την στήριξη των εργασιών για την αποκατάσταση» των τοπικών κοινωνικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Στο Νιου Τζέρσεϊ αύριο ο Ομπάμα
«Αύριο το απόγευμα, ο πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Νιου Τζέρσεϊ όπου θα συναντήσει τον κυβερνήτη (Κρις) Κρίστι για να επιθεωρήσει τις ζημιές από τον κυκλώνα, να μιλήσει με τους κατοίκους και να ευχαριστήσει τα μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε μεταβεί στην έδρα του Ερυθρού Σταυρού στην Ουάσινγκτον όπου είχε υπογραμμίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς «ο κυκλώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει».

«Εξακολουθεί να κινείται βόρεια», σημείωσε: «Υπάρχουν ακόμη κοινότητες που μπορεί να επηρεαστούν. Επομένως θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρών, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι γραμμές ηλεκτροδότησης, κίνδυνοι για πολύ δυνατούς ανέμους», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *