Στα 2,6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο

Στα 2,6 δισ. ευρώ ανήλθε στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα του…

Προϋπολογισμού, έναντι 325 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις της ικανοποιητικής πορείας των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013 και επιβεβαιώνουν ότι, βήμα-βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2013-, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Όπως τόνισε ακόμη και με τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι θετικό και καλύτερο έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη του στόχου. Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων μειώνονται, καταδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012.

Συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013 αποπληρώθηκαν 4,4 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους και μονον τον Αύγουστο αποπληρώθηκαν 600 εκατ. ευρώ κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ.

newsbeast

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *