Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 στό Παρίσι

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940
από την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων και την Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας

Tην Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων και η Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας εόρτασαν την επέτειο του ΟΧΙ : πρόκειται για την απάντηση που έδωσε ο ʹΕλληνας πρωθυπουργός στις 28 Οκτωβρίου 1940 στον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, όταν ο τελευταίος του εζήτησε την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στις δυνάμεις του ʹΑξονα…

Το γεγονός αυτό σφραγίζει τον πόλεμο που στη συνέχεια διεξήγαγε η Ελλάδα στα βουνά της Πίνδου τον σκληρό χειμώνα του 40, εναντίον των κατά πολύ υπέρτερων ιταλικών δυνάμεων. Ο Ελληνικός λαός υποστήριξε με ενεργό τρόπο την δράση του στρατού. Η αντίσταση της Ελλάδας ενάντια στο φασισμό προκάλεσε τον θαυμασμό της Ευρώπης. 
Στη Γαλλία, συγγραφείς όπως ο Αντρέ Ζιντ και ο Αντρέ Μαλρώ ενεθάρρυναν τον αγώνα αυτό, υποστηρίζοντας τα αδελφικά αισθήματα που ενώνουν τον ελληνικό και τον γαλλικό λαό.

Ο εορτασμός του ΟΧΙ πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα δεξιώσεων της Δημαρχίας του Πέμπτου διαμερίσματος στο Παρίσι και η συμμετοχή ήταν πολυπληθής. Τίμησαν την εορτή με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος του Πέμπτου διαμερίσματος κ. J. Tiberi, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Θ. Πασσάς, η εκπρόσωπος του Πρέσβη της Κύπρου κα ʹΑ. Παπασάββα, η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην UNESCO κα Κ. Δασκαλάκη, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδας κος Γ. Παρασκευάς. 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων ανάγνωση αποσπασμάτων από κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας σχετικά με τα γεγονότα του ᾽40 απο μαθητές των ελληνικών σχολείων, όπως και μελοποιημένη ανάγνωση αποσπασμάτων του έργου «Ἄξιόν ἐστι» του Ο. Ελύτη απο μέλη του θιάσου «Υποκριτές» (Α. Γιάννου, Ε. Αποστολοπούλου, Δ. Κοντού, Α. Μέντης). Έγινε επίσης απονομή βραβείων στους μαθητές που επέτυχαν φέτος στο Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου η Δοξολογία για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

diaspora-grecque.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *