28η Οκτωβρίου- Το μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων

Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου οι δυνάμεις του Άξονα ζητούν από τον τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Μεταξά, με τελεσίγραφο να αφήσουν τα στρατεύματά τους να περάσουν ανενόχλητα από τη χώρα. Οι Έλληνες όμως, ως γνήσιοι απόγονοι του Λεωνίδα είπαν «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» στον αλαζόνα Ιταλό Πρέσβη της Αθήνας, Εμανουέλε Γκράτσι, με το ιστορικό «ΟΧΙ» δια στόματος Ιωάννη Μεταξά που….
ακούστηκε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σύσσωμος ο ελληνισμός, για άλλη μια φορά, έδωσαν μαθήματα πατριωτισμού και αγωνιστικότητας. Αν και οι δυνάμεις του Άξονα υπερτερούσαν σε έμψυχο και πολεμικό υλικό, στους Ελλήνες περίσσευε το μεγαλείο της ψυχής τους. Έχοντας για όπλο την αγάπη τους για την πατρίδα δεν δίστασαν να κοιτάξουν κατάματα τον εχθρό και να τον αντιμετωπίσουν με ανδρεία.

Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής απετέλεσε την πρώτη νίκη των συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ένα αίσθημα ενθουσιασμού, αισιοδοξίας και ελπίδας απλώθηκε παντού. Σημαντικό ιστορικό γεγονός κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο ήταν και η για Τρίτη φορά απελευθέρωση της Βόρειου Ηπείρου το 1940. Ο πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941 αφού στις 6 Απριλίου 1941 γίνεται εμφανής πλέον η αδυναμία των Ιταλών να αντιμετωπίσουν την σθεναρή αντίσταση των Ελληνικών στρατευμάτων, επεμβαίνουν οι Γερμανοί ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο κατά των Ελλήνων.

Ο Ελληνικός στρατός αντιμετωπίζει πλέον τις λυσσασμένες ορδές των ναζιστικών στρατευμάτων, όπου το γόητρο τους είχε πληγεί ανεπανόρθωτα, με απαράμιλλο θάρρος και τόλμη. Η Ελλάδα πετυχαίνει να καθυστερήσει την προέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων στη Ρωσία μέχρι την έλευση του χειμώνα. Οι μάχες στα βουνά της Πίνδου, κάτω από αντίξοες συνθήκες, εξυμνούν τον Ελληνισμό απ’ άκρη σε άκρη της γης.

Μετά τη καταιγιστική επίθεση της Γερμανίας η χώρα αρχίζει και εξασθενεί. Η πείνα και η φτώχεια μαστίζει ολόκληρο το λαό, όπου ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Βέβαια δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός, πως παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες αγωνιστές δε δείλιασαν και τόλμησαν να αντιμετωπίσουν την υπερδύναμη αεροπορία ,Luftewaffen, των Γερμανών το 1941, στην επική Μάχη της Κρήτης. Δεν παραδίδουν τα όπλα και μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως. Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους μια χώρα διαλυμένη και 500.000 και πλέον νεκρούς. Δε μπορούμε να παραλείψουμε τις δηλώσεις του Αδόλφου Χίτλερ που σε ομιλία του τόνισε ότι ο μόνος λαός που του αντιστάθηκε με απαράμιλλο θάρρος ήταν οι Έλληνες, όπως και τις δηλώσεις του Ουίνστον Τσώρτσιλ που εξέφρασε χαρακτηριστικά: Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, από τώρα και στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Σήμερα, 72 χρόνια μετά από το έπος του 40, που στην πολυαγαπημένη μας πατρίδα ζούμε τη σκλαβιά πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τους αγώνες των προγόνων μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που είμαστε ο μόνος λαός που πάντοτε τιμούμε και γιορτάζουμε την έναρξη ενός αγώνα, γιατί σημασία δεν έχει αν νικήσαμε η νικηθήκαμε αλλά ότι σταθήκαμε άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας και δεν παραδοθήκαμε .

Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε αυτή τη λαμπρή ιστορία και να μην εφησυχαζόμαστε. Δε θα αφήσουμε τον εχθρό να επιβουλεύεται και να διαπραγματεύεται την πατρίδα μας. Όλοι εμείς ενωμένοι που έχουμε ψηλά το εθνικό φρόνημα και πάνω απ’ όλα την αγάπη μας για την πατρίδα πρέπει να πολεμήσουμε με όποια μέσα διαθέτουμε ενάντια στο ξεπούλημα του τόπου μας.

«Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν εξησφάλισαν οι προπάτορές μας, Όλον το Έθνος θα εγέρθην σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς παραδόσεις. ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ.» (Ι. Μεταξάς)

« Όσοι κατέχουν το βαθύτερο νόημα της ιστορίας γνωρίζουν ότι το Ελληνικό «ΟΧΙ» του “40 δεν ήταν συμπτωματική εκδήλωση περιστάσεων, αλλά συνειδητή έκφραση πεποιθήσεων ριζωμένων από μακρούς αιώνες στα σπλάχνα της Φυλής μας.»

ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!

Γραφείο τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσσαλονίκης

http://peof78.wordpress.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *