3 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στον σύζυγό σας

Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο κινητό σας…
Ποιο ήταν το τελευταίο μήνυμα που στείλατε στον σύζυγό σας;

Σίγουρα, ήταν κάτι που αφορούσε τα παιδιά ή μια φιλική υπενθύμιση για κάτι που σας υποσχέθηκε και (γκουχ, γκουχ) το έχει ξεχάσει. Μολονότι η καθημερινή σας συνομιλία με το έτερον σας ήμισυ μπορεί να είναι μονότονη κατά καιρούς, οι ειδικοί λένε ότι για να κρατήσετε ένα γάμο σοβαρό θα πρέπει να προσέχετε τι λέτε όχι μόνο πάνω στους τσακωμούς αλλά και στις μονότονες συνομιλίες.

«Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν υγιείς δεξιότητες επικοινωνίας, τόσο όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι βαρύ όσο και με κάτι απλό» λέει η Megan Bearce, ειδική πάνω σε θέματα σχέσεων και συγγραφέας βιβλίου Super Commuter Couples: Staying Together When a Job Keeps You Apart. Ποιες όμως είναι οι φράσεις τις οποίες πρέπει να αποφεύγετε;

Όχι στις διαταγές
Μην πείτε: «Ποτέ δεν συγυρίζεις το σπίτι»

Παρόλο που είναι ενοχλητικό να κάνετε μόνη σας τις δουλειές του σπιτιού, τίποτα δεν θα αλλάξει αν ξεκινήσετε την συζήτηση ασκώντας κριτική. «Όταν κάποιος δέχεται κριτική, κλείνεται στον εαυτό του και σταματά να ακούει» λέει η Bearce. «Μετά γίνονται αμυντικοί, θυμώνουν και αρχίζουν κι εκείνοι με την πλευρά τους τις καταγγελίες. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αναστατωθείτε και οι δύο και να μην αντιμετωπιστεί πότε το ζήτημα με εποικοδομητικό τρόπο.»

Αντ’ αυτού πείτε το εξής: «Τρομάζω μόνο στην ιδέα του πόση δουλειά με περιμένει αυτό το Σαββατοκύριακο. Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να με βοηθήσεις λίγο; Μαζί θα τελειώσουμε πιο γρήγορα.»

Το καλύτερο είναι να αναθέσετε εσείς μια δουλειά στον σύζυγό σας ή να του δώσετε επιλογές. Το σίγουρο είναι ότι μόνος του όσον αφορά τις δουλείες του σπιτιού πολύ δύσκολα θα αναλάβει πρωτοβουλία.

Όσον αφορά το κρεβάτι
Μην πείτε: «Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το “κρεβάτι”. Σου είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις;»

Ίσως θυμάστε εκείνη την επίμαχη σκηνή στο S ex & the City, όπου η Miranda πιέζει τον Steve να είναι γρήγορος και να μην χρονοτριβεί γιατί πρέπει να σηκωθεί νωρίς την επόμενη μέρα. Προφανώς το παράκανε…

Η σεξολόγος Vanessa Marin αναφέρει πάντως πώς το σεξ μπορεί εύκολα να βάλει έναν γάμο σε μπελάδες. «Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, έτσι το “κρεβάτι” μπορεί να γίνει αιτία διενέξεων και άβολων συζητήσεων» λέει η ίδια.

«Τα ζευγάρια πρέπει να μιλάνε γι αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο άνετα ή άβολα μπορεί να αισθάνονται», συμπληρώνει.

Αντ’ αυτού πείτε: «Είμαι εξαντλημένη τώρα αλλά κάτι έχω στο μυαλό μου και θα σε εκπλήξω αύριο που θα κοιμούνται τα παιδιά».

Είναι φυσιολογικό να μην έχετε πάντα τη διάθεση ή να είστε απασχολημένες, αλλά αν «κλείσετε» την πόρτα με τον καιρό θα χαθεί η οικειότητα. Το “κρεβάτι” δεν είναι μόνο ανάγκη του οργανισμού, αλλά είναι κι ένας τρόπος να εκφράσουμε την αγάπη και την στοργή που τρέφουμε απέναντι στον σύντροφό μας.

Απειλές για διαζύγιο
Μην πείτε: «Αρκετά! Ως εδώ ήταν. Δεν ξέρω γιατί σε παντρεύτηκα!»

Όταν ο καυγάς έχει «ανάψει» για τα καλά, μπορεί να θυμώσετε τόσο που πολύ εύκολα ξεστομίζετε ένα τελεσίγραφο που ξέρετε ότι θα πληγώσει τα συναισθήματα του συζύγου σας.

Αντ’ αυτού πείτε το εξής: «Είμαι πολύ αναστατωμένη με σένα τώρα και χρειάζομαι λίγο χρόνο να σκεφτώ. Άφησε με μόνη για την ώρα κι αν θες το συζητάμε σε λίγο.»

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύτιμος για να επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας και να λειτουργήσετε με βάση τη λογική. Αν είναι κάτι ανόητο αφήστε το να πάει και προχωρήστε παρακάτω. Αν είναι κάτι σοβαρό, συμφωνήστε να μιλήσετε ήρεμα και να βρείτε μια λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *