Νοέμβριος 29, 2018

Select your Top Menu from wp menus

Οι αρχαιολόγοι απέρριψαν πρόταση 3 εκατ. € του ιδρύματος Νιάρχου για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

Το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων απέρριψαν πρόταση του ιδρύματος Νιάρχου για την χρηματοδότηση έργων με στόχο την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων.
Σε μια περίοδο που κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις τον επόμενο μήνα το υπ. Πολιτισμού απέρριψε ουσιαστικά πρόταση του ιδρύματος για χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. € πιλοτικού προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε τους αρχαιολογικούς χώρους του Κεραμεικού και της Βραυρώνας.
Η σκέψη ήταν μια πειραματική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την αναβάθμιση κάποιων αρχαιολογικών χώρων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε συγκροτήσει μία επιτροπή επιφορτισμένη με «την επεξεργασία προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών».
Πριν από λίγες ημέρες όμως, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η συγκεκριμένη επιτροπή του υπουργείου επαύθη.
Όταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή»: «Όταν συνεστήθη η επιτροπή, είχε ένα σκοπό: να κάνει μία μελέτη και να παραδώσει ένα πόρισμα. Η επιτροπή εξεπλήρωσε τον προορισμό της, ολοκλήρωσε τη μελέτη, παρέδωσε ένα πολυσέλιδο πόρισμα και αυτοδικαίως λύεται. Η έκθεση θα μελετηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την πολιτική ηγεσία».
Την αντίθεσή του στην ανάμειξη της επιτροπής, αλλά και μιας ΜΚΟ –βασικός όρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διοχέτευση πόρων σε δημόσιο φορέα– είχε εκφράσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ήταν ότι ναι μεν η διαχείριση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να γίνεται από την πολιτεία, αλλά τέτοιου είδους συμπράξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επάρκεια πόρων για την πολιτιστική κληρονομιά, όταν τα χρηματοδοτικά πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι αρκετά για τη δημιουργία υποδομών.
Σε ερώτηση της «Κ» προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού ποια είναι η θέση του υπουργείου ο τελευταίος απάντησε. «Δεν είναι θέμα πολιτικής θέσης. Είναι το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι απαραβίαστο δημόσιο αγαθό».
Ένας από τους στόχους της πρότασης του ιδρύματος Νιάρχου ήταν και η πραγματοποίηση έργων για να μην παρουσιαστούν ξανά φαινόμενα όπως αυτό που σημειώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου όταν από τις βροχές πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος του Ναού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα.
Προφανώς υπουργείο και αρχαιολόγοι θεωρούν ότι δεν χρειάζονται τα 3 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του Κεραμεικού και της Βραυρώνας αλλά ούτε βέβαια και οι πλημμύρες φαίνεται πως τους προκαλούν κάποιο ιδιαίτερο προβληματισμό.


Loading...

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading...