3 δισ. ψάχνει η Eurobank

Θα αναζητήσει αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών και επανιδιωτικοποίηση. Ετοιμο να στηρίξει το ΤΧΣ

Κεφάλαια 3 δισ. θα αναζητήσει από τις αγορές, έχοντας όμως το δίχτυ ασφαλείας του ΤΧΣ, η Eurobank, σύμφωνα με ανακοίνωση που….

εξέδωσε. Το κεφαλαιακό κενό που εντόπισαν τα stress tests της BlackRock ανέρχονται στα 2,945 δισ., ενώ η αμκ την οποία εισηγείται η διοίκηση είναι στα πρότυπα αυτής που έχει εξαγγελθεί με στόχο την διάθεση στρατηγικού ποσοστού της τράπεζας σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές για την αμκ έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον ξένοι επενδυτές, καθώς και μεγάλη τράπεζα η οποία συζητά για την αγορά του πακέτου του 10% με το οποίο θα καταστεί βασικός μέτοχος, μετά το ΤΧΣ, αναλαμβάνοντας όμως το μάνατζμεντ, ενώ η τράπεζα θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι η αναζήτηση για τα 3 δισ. ξεκινά με παράλληλο στόχο με την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας, η οποία αν στεφθεί με επιτυχία θα ανοίξει το δρόμο για την εισροή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα εκληφθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» των ξένων.

Η διοίκηση της τράπεζας αφού ενημερώθηκε στις 6.3.2014 από την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τον υπολογισμό των κεφαλαιακών της αναγκών, θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Βασικός μέτοχος που ελέγχει το 93,55% είναι το ΤΧΣ και συνεπώς μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς επαναληπτική.

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πως το ΔΣ της Eurobank έχει ήδη συγκληθεί για να αποφασίσει, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για ποσό που θα καλύπτει πλήρως τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, οι οποίες στο βασικό σενάριο της ως άνω άσκησης ανέρχονται σε 2,945 δισ. ευρώ.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *