Νοέμβριος 29, 2018

Select your Top Menu from wp menus
Τελευταία Νέα

Η ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν… την Λιβύη! – Κατέστρεψαν αποθήκες όπλων της Χαμάς και των ισλαμιστών

Την ημέρα που το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν εστιασμένο στην συμφωνία των Ρ5+1 (ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας) με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα η ισραηλινή Αεροπορία κτυπούσε στης Δύση για πρώτη φορά από το 1985 σε μια αποστολή πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που στόχο είχε τον Γιασέρ Αραφάτ.

Η επιχείρηση διεξήχθη στις 2 ή στις 3 Απριλίου και σαν στόχο είχε τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και κατ΄ επέκταση το Ιράν. Συμφωνά με τα δημοσιεύματα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέχρι το νότιο τμήμα της χώρας και βομβάρδισαν αποθήκες οι οποίες περιείχαν όπλα που είχαν μόλις έρθει από το Ιράν και με αυτά προορίζονταν να εφοδιάσουν την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένα μέρος της πτήσης των ισραηλινών αεροσκαφών, όπως αναφέρει η Al-Watan πραγματοποιήθηκε και εντός του εναέριου χώρου της Αιγύπτου και για αυτό φαίνεται πως είχε εξασφαλιστεί ειδική άδεια από το Κάιρο…

Στην επιδρομή χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη F-16I και F-15I, καθώς και τουλάχιστον τέσσερα αεροσκάφη-τάνκερ κι ένα ηλεκτρονικού πολέμου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά δύο οκτάδες μαχητικών.

Πριν από τριάντα χρόνια, η επιχείρηση «Ξύλινο Πόδι» της 1ης Οκτωβρίου του 1985 αφορούσε την πραγματοποίηση μιας επίθεσης σε απόσταση 2.060 χλμ. από το Ισραήλ στην Τυνησία όπου ισραηλινά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει το αρχηγείο της παλαιστινιακής οργάνωσης της PLO στην Τυνησία.

Το Ισραήλ βέβαια όπως κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα και αρνήθηκε είτε να επιβεβαιώσει είτε να τα διαψεύσει. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει τίποτα βέβαια καθώς η σταθερή πολιτική της χώρας είναι η απαγόρευση κάθε εισόδου οπλικών συστημάτων από το Ιράν είτε στη Λωρίδα της Γάζας για την Χαμάς είτε στο Νότιο Λίβανο για την Χεζμπολάχ.

Αυτές είναι τόσο οι επιδρομές που έχει πραγματοποιήσει στη Συρία εναντίον κομβόι ή αποθηκών με πυραύλους για την Χεζμπολάχ με την πιο πρόσφατη από αυτές να έχει πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Δαμασκό όσο και με την επιδρομή της 24ηςΟκτωβρίου του 2012 στοκοντά στο Χαρτούμ του Σουδάν όπου καταστράφηκε το εργοστάσιο συναρμολόγησης πυραύλων Yarmouk πύραυλοι οι οποίοι είχαν ως τελικό αποδέκτη τη Χαμάς.

Όλες αυτές οι επιδρομές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το Ισραήλ θα κτυπήσει όπου έχει πληροφορίες ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις όπλων με αποδέκτη είτε την φιλοιρναική οργάνωση του νότιου Λιβάνου είτε την Χαμάς.

Περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των αεροσκαφών ή τη σύνθεση του «πακέτου» δεν υπάρχουν πιθανολογείται όπμως ότι και σε αυτή την επιδρομή χρησιμοποιήθηκε σχηματισμός με F-15I και βόμβες AGM-142 Popeye όπως είχε γίνει και στην Δαμασκό.

Δεν είναι όμως αυτά τα μόνα πλήγματα των Ισραηλινών κατά του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Τον περασμένο Ιανουάριο ο στρατηγός των Ιρανών φρουρών της Επανάστασης Mohammed Allah Dadi είχε σκοτωθεί μαζί με τον διοικητή της Χεζμπολάχ Jihad Moughniyeh και τον γιό του πρώην διοικητή της οργάνωσης Imad Moughniyeh σε επιδρομή κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ιράν προσπαθεί με κάθε τρόπο και κάθε δυναντό δρομολόγιο να εφοδιάσει είτε την Χαμάς είτε την Χεζμπολάχ πλην όμως το Ισραήλ φαίνεται πάντα καλά πληρ4οφορημένο για όλες τις κινήσεις και στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει καταστρέψει όλα τα φορτία. Βέβαια είναι αδύνατο να γνωρίζουμε και πόσα από αυτά έχουν τελικά περάσει κύρια στο νότιο Λίβανο χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Loading...

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading...