Για 3.000 ευρώ σας παίρνουν το σπίτι

Και το Δημόσιο εγείρει πλέον απαιτήσεις έναντι της προσωπικής περιουσίας των φοροογουμένων για χρέη που υπερβαίνουν τα €3,000 στο πλαίσιο πιο σκληρής πολιτικής ώστε να εισπραχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του φοροεσπρακτικού μηχανισμού. Η ενεργοποίηση αυτών των διατάξεων βάζει σε …..
δεύτερη μοίρα τις τράπεζες ακόμα κα ιστην περίπτωση που έχουν εγγράψει προσημείωση καθώς το Δημόσιο προηγείται έναντι οποιουφδήποτε άλλου πιστωτή και είναι ο πρώτος που θα πληρωθεί σε περίπτωση δημοπράτησης του ακινήτου.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία για την άρση της αναστολής πλειστηριασμών που ισχύει ως τα τέλη του έτους, επιτρέποντας στις τράπεζες να κατάσχουν ακίνητα και να τα βγάζουν σε πλειστηριασμό ακόμα και όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Αν τώρα συνυπολογιστεί και η φοροεπιδρομή στα ακίνητα τότε ολοκληρώνεται το παζλ της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα του Real Estete και αποκαλύπτεται ένας γενικότερος σχεδιασμός για την ανάταξη της αγοράς και τη μείωση των αξιών.

Όπως είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα το sofokleousin.gr (δείτε σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ), το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που είχε απλωθεί για τους οικονομικά αδύναμους, θα αποσυρθεί υπό την πίεση των τραπεζών και της τρόικας, που ζητούν να ισχύσουν και σ’ αυτή την περίπτωση οι «άγριοι» κανόνες της ελεύθερης αγοράς – και ο… σώζων εαυτόν, σωθήτω.

Στόχος της Εφορίας είναι να εισπράξει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2012, όπως προβλέπει δηλαδή και το Μνημόνιο.

Οι πλειστηριασμοί θα αρχίσουν από τα σπίτια της Αττικής και στον κατάλογο περιλαμβάνονται 12 πολυτελείς κατοικίες στη Γλυφάδα, 18 στην Κηφισιά, 20 ακίνητα στο Μαρούσι, 10 στο Χαλάνδρι και άλλα περίπου 200 ακίνητα στην Αθήνα.

Σειρά μετά θα πάρουν κι άλλες περιοχές, με πλήθος πλειστηριασμών να αναμένονται σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Πιέσεις από τους δανειστές

Η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών έρχεται μετά τις έντονες πιέσεις τόσο της τρόικας, όσο και των εκπροσώπων του ΔΝΤ. Οι δανειστές της χώρας πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής, εκδίκαση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων, εργατικών διαφορών αλλά και φορολογικών υποθέσεων. Η άρση αναστολής του μέτρου των πλειστηριασμών συμπεριλαμβάνεται και στο σχέδιο για την πτώση των τιμών στο real estate, καθώς με τις τράπεζες να κατάσχουν και να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις, θα αυξηθεί το αδιάθετο stock και θα μειωθούν ραγδαία οι τιμές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *