Γιούνκερ: Παρουσίασε επενδυτικό «όραμα» 315 δισ. ευρώ

«Σκέφτομαι τα παιδιά των σχολείων της Θεσσαλονίκης που έχουν καινούργιους υπολογιστές, νοσοκομεία με νέο εξοπλισμό. Σκέφτομαι τους Γάλλους εργαζόμενους να γεμίζουν τις κάρτες στα διόδια ηλεκτρονικά,
έναν ενεργειακό τομέα που θα έχει ενώσει τις αγορές και θα προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύσεις που θα αυξήσουν το εμπόριο. Πιο γρήγορα κέντρα διαχείρισης πληροφοριών, συστήματα καινοτομίας και έρευνας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν

Ελάχιστες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν αμφισβητηθεί περισσότερο από το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ για την «επαναβιομηχάνιση της Ε.Ε.» που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το οποίο παρουσίασε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μιλώντας στα μέλη του Σώματος ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανέλυσε τις παραμέτρους του σχεδίου του για να προσελκύσει νέες επενδύσεις στην Ένωση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορές στα σχολεία της Θεσσαλονίκης που μπορούν να εξοπλιστούν με υπερσύχρονο εξοπλισμό, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) το οποίο θα λάβει 16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και άλλα 5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κεφάλαια τα οποία, μέσω μόχλευσης, μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις 315 δισ. ευρώ. Το νέο αυτό ταμείο, το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιούνιο του 2015, θα μπορεί να χρηματοδοτεί επενδύσεις με μεγαλύτερο επίπεδο ρίσκου από ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε και τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο με κεφάλια τα οποία δεν θα προσμετρούνται στο δημόσιο έλλειμμα.

«Είχα υποσχεθεί να παρουσιάσω το σχέδιο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά φέτος οι γιορτές ήρθαν πιο νωρίς» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο. «Πρέπει να ανοίξουμε και πάλι τις αγορές μας και να μεταρρυθμίσουμε αυτούς τους τομείς που δεν λειτουργούν. Χρειαζόμαστε δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Αλλά για να ολοκληρωθεί το τρίγωνο της ανάπτυξης χρειαζόμαστε και επενδύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως δεν χρειάζεται «φρέσκο» χρήμα, αλλά μια φρέσκια αρχή για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι επενδύσεις στην Ένωση από την αρχή της Κρίσης έχουν μειωθεί κατά 14%, ενώ σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι επενδύσεις παραμένουν σταθερές.

«Σκέφτομαι τα παιδιά των σχολείων της Θεσσαλονίκης που έχουν καινούργιους υπολογιστές, νοσοκομεία με νέο εξοπλισμό. Σκέφτομαι τους Γάλλους εργαζόμενους να γεμίζουν τις κάρτες στα διόδια ηλεκτρονικά, έναν ενεργειακό τομέα που θα έχει ενώσει τις αγορές και θα προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύσεις που θα αυξήσουν το εμπόριο. Πιο γρήγορα κέντρα διαχείρισης πληροφοριών, συστήματα καινοτομίας και έρευνας» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, αναφέροντας κάποιους από τους τομείς της οικονομίας τους οποίους θα στηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το Ταμείο θα στελεχωθεί από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα διασφαλίσουν την ανεξάρτητη λειτουργία του, μακριά από πιθανές σκοπιμότητες των κρατών – μελών. Το Ταμείο θα δίνει λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα χρησιμοποιεί την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αξιολογώντας τις επενδύσεις βάσει της πραγματικής ανάγκης των κρατών – μελών.  «Κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί από τον κρατικό κορβανά θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις 15 ευρώ» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το επενδυτικό σχέδιο της Κομισιόν, ενώ και οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξαν την πρωτοβουλία της Επιτροπής. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε το πρόγραμμα τονίζοντας ωστόσο πως τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν για να προσελκύσουν επενδύσεις. «Στην Πορτογαλία και τη Λετονία βλέπουμε αύξηση των επενδύσεων. Διότι οι χώρες αυτές κατάφεραν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσουν επενδυτές. Συμφωνώ με το σχέδιο αρκεί να μην δημιουργηθεί νέο χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το σχέδιο υποστήριξε και η Τρίτη πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών με τον επικεφαλής τη Γκι Φερχόφσταντ να ζητεί προσοχή στον τρόπο λειτουργία του Ταμείο καθώς όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα. Υπάρχει μόνο δημόσιο χρέος»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα υπογράμμισε πως με αυτό το σχέδιο θα αλλάξει για πάντα το επενδυτικό περιβάλλον της Ε.Ε. «Δεν χρειαζόμαστε πολλά χρήματα. Χρειαζόμαστε απλώς να βάλουμε και πάλι τη μηχανή να δουλεύει. Αν κάποιοι θεωρούν τα χρήματα λίγα, τότε να πιέσουν τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα.» υπογράμμισε.  

Σκληρή κριτική από τους ευρωσκεπτικιστές και την Αριστερά

Ως την επανάληψη τους «θαύματος του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων» χαρακτήρισαν ουσιαστικά το «πρόγραμμα Γιούνκερ» οι Ευρωβουλευτές που προέρχονται από τις ομάδες των ευρωσκεπτικιστών, της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των μη εγγεγραμμένων. Ο ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως ο κ. Γιούνκερ δεν παρουσίασε ουσιαστικά τίποτε πέρα από κεφάλια 21 δισ. ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» κ. Σέιντ Κάμαλλ, υποστήριξε πως το βασικότερο πρόβλημα για τη μείωση των επενδύσεων είναι το ίδιο το ευρώ.  

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *