“Ο Δένδιας περίμενε να γίνουν οι φάκελοι από 32… 33″

Τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη στοχοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Με συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο “Euronews”, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε “γιατί έπρεπε να…

χυθεί αθώο αίμα”, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να στείλει στη Δικαιοσύνη τους σχετικούς φακέλους που είχε στη διάθεσή της, σχολιάζοντας με νόημα ότι ο Νίκος Δένδιας περίμενε να γίνουν οι φάκελοι από 32… 33.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, ενώ προχωρεί ακόμη σε διάκριση ανάμεσα σε πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Euronews.

“Εφόσον δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ασφαλή κρίση αναφορικά με την απόφαση του ανακριτή. Αυτό όμως το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν για τις αποφάσεις των δικαστών. Για την κυβέρνηση υπάρχουν, ακριβώς γιατί επί μακρό χρονικό διάστημα ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να στείλουν τους φακέλους που είχαν στα χέρια τους στον εισαγγελέα.

Ο κ. Δένδιας είχε 32 φακέλους, έπρεπε να περιμένει να γίνουν 33, με τον 33ο φάκελο να είναι αυτός που αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Έπρεπε να χυθεί αθώο αίμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να στείλει τους φακέλους στη Δικαιοσύνη;

Πρέπει να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και 16 μήνες, έχει κάνει πάνω από 44 ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα αυτά στους αρμόδιους υπουργούς, για τη δράση των νεοναζί. Και δυστυχώς σε καμία από αυτές τις ερωτήσεις, γραπτές και προφορικές, δεν πήραμε κάποια ικανοποιητική απάντηση.

Συνεπώς, οι ευθύνες της κυβέρνησης αφορούν την ολιγωρία και την ανοχή στο φαινόμενο της εξάπλωσης των νεοναζί και της εγκληματικής τους δράσης όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η σπουδή της κυβέρνησης να κάνει στροφή 180 μοιρών και να δείξει ότι παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα στη Δικαιοσύνη, δημιούργησε την πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι εδώ πρόκειται για μία πολιτική απόφαση, την πεποίθηση δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία.

Συνεπώς, είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίσθημα στην κοινή γνώμη ότι αυτή η δικαστική απόφαση δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα.

Εμείς πρέπει ψύχραιμα να ξεχωρίσουμε την πολιτική διαδικασία από την ποινική διαδικασία. Είναι άλλο πράγμα οι πολιτικές ευθύνες, άλλο οι ποινικές. Και πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει στα χέρια της πλήρεις φακέλους με πλήρη στοιχεία. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό να ακούμε σήμερα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι «αν ζητούσαν άλλα επιπλέον στοιχεία οι ανακριτές, εμείς θα τους τα δίναμε”.

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *