Οδησσός: 38 νεκροί από πυρκαγιά

Ένας από τους νεκρούς έχασε τη ζωή του από σφαίρα στον πνεύμονα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε….
μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού. Η αστυνομία προσπάθησε να επέμβει, όμως από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν, επίσης, δεκάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές. Και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Οδησσό, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν θύματα. Παράλληλα, εντείνονται οι φόβοι ότι θα υπάρξουν αντίποινα και από τις δύο πλευρές. Βίντεο από τις συγκρούσεις

Στο μεταξύ τα ξημερώματα στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.

Στα χωριά γύρω από τη Σλαβιάνσκ οι ουκρανοί στρατιώτες συχνά γίνονταν δεκτοί με εχθρότητα από τους κατοίκους οι οποίοι τους φώναζαν συνθήματα ζητώντας τους να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Φύγετε, αυτή είναι η γη μας, η Δημοκρατία του Ντονέτσκ», φώναζαν οι κάτοικοι στους στρατιώτες. «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας», φώναξε μια κάτοικος.

Στο μεταξύ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανοί

στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματίστηκε όταν οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 με εκτοξευτήρες ρουκετών στη διάρκεια των πρώτων μαχών.

Τέτοιες ενέργειες φέρουν την υπογραφή «επαγγελματικών ομάδων δολιοφθορέων» και «στρατιωτών ή ξένων μισθοφόρων», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κοβάλ που έχει μεταβεί στην περιοχή με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ένας ακόμη πιλότος που είναι σοβαρά τραυματισμένος κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από φιλορώσους ακτιβιστές δείχνει άνδρες να τραβούν τον πιλότο έξω από ένα όχημα και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες ένας γιατρός.

«Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ με βαρά όπλα, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών», σημείωσε ο Αβάκοφ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν εμπλακεί σε μια «πλήρη μάχη με επαγγελματίες μισθοφόρους».

Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των

κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Αβάκοφ είπε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.

Εξάλλου ένας φιλορώσος ακτιβιστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Σλαβιάνσκ και ότι «αρκετοί» από τους άνδρες του σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών, η Στέλα Χορόσεβα, είχε πει ότι τουλάχιστον ένας ακτιβιστής σκοτώθηκε και ακόμη ένας τραυματίστηκα στη διάρκεια της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων σε σημεία ελέγχου έξω από τη Σλαβιάνσκ.

Ένας φιλορώσος δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο μακριά από το κέντρο.

Σκηνικό πολέμου στην Οδησσό της Ουκρανίας, με αιματη

ρές συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και φιλορώσων.

Τουλάχιστον πέντε ήταν οι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις σώμα με σώμα, ενώ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, άλλοι 38 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο εργατικού συνδικάτου.

Λίγη ώρα αργότερα και το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας αναφέροντας «Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό

στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό. 38 άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα».

Είναι άγνωστο ακόμη το ποιο έβαλαν τη φωτιά, με φιλορώσους και Ουκρανούς να αλληλλοκατηγορούνται, ωστόσο, η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και στην Οδησσό.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια πορείας οπαδών τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με φιλορώσους αυτονομιστές.

Παρανάλωμα του πυρός έγινε κυβερνητικό κτήριο το οποίο κατέλαβαν αυτονομιστές:

http://papaioannou-giannis.net/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *