Το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας και οι 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013 στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης Μητσοτάκη με την τρόικα

Τα «όπλα» του υπουργείου και οι ενστάσεις των δανειστών

Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι η τρόικα, όπου θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν όλα τα ανοιχτά θέματα…

 Τα στοιχεία «κλειδί»στα χέρια του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το προσχέδιο για το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου και  ο κατάλογος των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων του «πρώτου κύματος» του Σεπτεμβρίου.

Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στις  διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση για τη δημόσια διοίκηση.

«Πονοκέφαλο» για το υπουργείο αποτελεί το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της δέσμευσης για τη διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Δεκέμβριο, οι οποίοι θα προστεθούν στους 12.500 του Σεπτεμβρίου (σύνολο 25.000 υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας).

Επίσης, το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται αντιμέτωπο και με 4.000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει δίμηνη παράταση για την εφαρμογή του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την τρόικα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το δεύτερο κύμα των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ως τέλος Δεκεμβρίου θα προέλθει κυρίως από τους ΟΤΑ, από τον χώρο της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απολύσεις 

Για τις απολύσεις, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι οι 4.000 θα προκύψουν από τους εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ, τους υπαλλήλους από την αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ, τους επίορκους και τους  συμβασιούχων των «προσωρινών διαταγών».
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Τρόικα θα δεχθεί να προσμετρήσει τις παραπάνω περιπτώσεις στον κατάλογο των απολύσεων.

Την Κυριακή το ραντεβού με Στουρνάρα 

Εξάλλου, την Κυριακή θα γίνει η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα  με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει  έως την Κυριακή έναν κύκλο επαφών με τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πιθανόν να «ανοίξει τα χαρτιά της» για το ύψος των νέων μέτρων που ζητεί για το 2014, αλλά και για τους τομείς όπου αυτά τα μέτρα θα εστιασθούν.  

bankingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *