Δηλώσεις: 40.000 φορολογούμενοι έχασαν την προθεσμία-Τι πρόστιμα θα πληρώσουν

Βαριές καμπάνες περιμένουν 40.000 φορολογούμενους που…

έχασαν την προθεσμία υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης. Το υπουργείο είχε προαναγγείλει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα δέχεται και τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, ωστόσο η μεταχείρησή τους θα διαφέρει από εκείνες που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όσοι δεν υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση δεν είναι επειδή δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο να την υποβάλλουν. Για δικούς τους λόγους επέλεξαν να μην υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ή δεν γνώριζαν ότι ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το πρωί στις 8, δηλαδή την ώρα που άνοιξαν οι εφορίες.

Τι πρόστιμα θα πληρώσουν οι αργοπορημένοι

Όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν την δήλωσή τους εντός των χρονικών πλαισίων θα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα ως εξής:

– Χάνεται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καθώς δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συγκεντρώθηκαν το 2012.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και επιπλέον θα του επιβληθεί και πρόστιμο 10% για το ποσό αποδείξεων που δεν δηλώθηκε.

Ουσιαστικά θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετήσιου εισοδήματός, δηλαδή επιπλέον φόρο 2,5% επί του εισοδήματός του.

– Το ποσό του φόρου για πληρωμή θα καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Αν δεν προκύπτει φόρος ή προβλέπεται επιστροφή θα επιβάλλεται πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ.

Η συνήθης πρακτική είναι το λεγόμενο «αυτοτελές πρόστιμο» που επιβάλλεται να είναι το χαμηλότερο, δηλαδή αυτό των 117 ευρώ, το οποίο με τον «συμβιβασμό» που επέρχεται με την εφορία πέφτει στα 39 ευρώ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *