Τι περιμένει… 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Δυσάρεστες εκπλήξεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το νόμο 4014/2011. Ενώ ο νόμος (παράγραφος 22 άρθρο 24) προβλέπει ότι…

για όλους τους χώρους σε υπόγεια, τα πατάρια που πολεοδομικά δεν αποτελούν όροφο και τις σοφίτες, που «τακτοποιήθηκαν» με την πληρωμή ειδικών προστίμων, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% κατά τον υπολογισμό της αξίας για την επιβολή οποιουδήποτε φόρου (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ κ.λπ.), η έκπτωση αυτή του 50% δεν φαίνεται να ισχύσει για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 που υποβάλουν τις ημέρες αυτές οι φορολογούμενοι δεν προβλέπεται ξεχωριστός κωδικός στον οποίο θα έπρεπε να δηλωθούν οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης. 

Οι συγκεκριμένοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους των κατοικιών και επομένως θα φορολογηθούν κανονικά στο 100% όπως οι κύριοι χώροι.

Συνεπώς, οι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα «χάσουν» την έκπτωση φόρου 50% που προβλέπει η νομοθεσία για τους αυθαίρετους χώρους που τακτοποίησαν με το νόμο 4014/2011 και θα επιβαρυνθούν με διπλάσιο φόρο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *