Έμεινε άφωνος όταν ψάρεψε προϊστορική χελώνα αλιγάτορα 45 κιλών

Ένας ψαράς από την Οκλαχόμα έμεινε άφωνος, όταν έπιασε ένα παράξενο πλάσμα που μοιάζει να είναι διασταύρωση κάτι μεταξύ… αλιγάτορα και χελώνας!

Το περίεργο αυτό “προϊστορικό” πλάσμα,το οποίο ζυγίζει 45 κιλά, εντοπίστηκε από
τον Dave Harrell στη λίμνη Eufaula Lake και μεταφέρθηκε στο Τμήμα διατήρησης της Άγριας ζωής της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το είδος αυτό ζει στη Βόρεια Αμερική και, ακόμη, θα μπορούσε να προκαλέσει “κίνδυνο” στο οικολογικό σύστημα και περιβάλλον στον οποίο βρέθηκε.

Η χελώνα αλιγάτορας πολλές φορές συγχέεται, αν και δεν θεωρείται κοντινός συγγενής, με την κοινή χελώνα σπάνε (Chelydra serpentina), λόγο της πανομοιότυπης μορφολογίας που έχουνε τα δύο είδη.

Απαντάται στις λίμνες, τα ποτάμια , πολυακουσμένα βάλτους και τα κανάλια των νοτιοανατολικών Η.Π.Α.

Η εμφάνιση της θυμίζει κατάλοιπο της εποχής των δεινοσαύρων. Διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο κεφάλι, το οποίο υποστηρίζεται από έναν κοντό και δυνατό λαιμό.

Έχει εξαιρετικά δυνατά σαγόνια και το στόμα της θυμίζει ράμφος στην κατασκευή και στερείται δοντιών. Αν παρατηρήσει κανείς το καβούκι της, στο πάνω μέρος θα δει ότι υπάρχουνε τρεις σειρές από οστέινες προεξοχές. Αυτός είναι και ένας εύκολος τρόπος να την ξεχωρίσουμε από την κοινή χελώνα σπάνε, η οποία διαθέτει ένα αρκετά ποιο λείο καβούκι.

Η χελώνα αλιγάτορας συγκαταλέγεται στα ζώα με τα πιο σκληρά σαγόνια στο ζωικό βασίλειο. Μελέτες έδειξαν πως στη πραγματικότητα το δάγκωμα της αντιστοιχεί σε 20 κιλά ανά τετραγωνική ίντσα (σ.σ 1ιντσα=2.54 εκατοστά), το οποίο είναι σημαντικά πιο χαμηλό σε ισχύ σε σύγκριση με το δάγκωμα άλλων χελωνών που υπάρχουνε.

Παρόλα αυτά το δάγκωμα της χελώνας αυτής είναι ικανό να αφαιρέσει τα δάχτυλα ενός ανθρώπινου χεριού οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *