Σαν σήμερα το ΠΑΣΟΚ πήρε 48%!

Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την (πρώτη) νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 1981, και σίγουρα κανείς δεν φαντάζονταν τότε ότι το κόμμα που πήρε 48%, σήμερα θα φλερτάρει με το 5%…

Τότε, στις 18 Οκτωβρίου 1981, έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική πολιτική ιστορία και ταυτόχρονα άνοιξε ένα νέο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποσχόμενος την «μεγάλη αλλαγή» πήρε την εξουσία.

Τρεις δεκαετίες μετά το ιστορικό «στις 18 σοσιαλισμός», η σημερινή Ελλάδα των μνημονίων αναζητεί νέους βηματισμούς, πληγωμένη από την οικονομική συγκυρία, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα: «Πόσο άλλαξε τελικά η χώρα μέσα σε αυτά τα 32 χρόνια; Ποια μπορεί να είναι η αποτίμηση της προσφοράς του ΠαΣΟΚ στην «Ελλάδα της ΟΝΕ, αλλά και στην Ελλάδα του μνημονίου;»

Σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου ορκιζόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η νίκη του θεωρήθηκε ιστορική για την Ελλάδα και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο για πρώτη φορά ανέβαινε στην εξουσία. Με συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και βεβαίως «Εδω και τώρα αλλαγή», ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον Γ.Ράλλη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πρώτη πολιτική συγκέντρωση έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα από τον Α. Παπανδρέου ανοίγοντας την αυλαία.

Η ΝΔ έκανε την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση της στις 20 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτές τις προεκλογικές ομιλίες της ΝΔ έμεινε το ιστορικό «δε θέλω ου» από τον Γεώργιο Ράλλη, αλλά και το γνωστό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Αλλαγή».

Η πρώτη προεκλογική ομιλία του ΚΚΕ ήταν στον Βόλο, αντίστοιχες ομιλίες έγιναν και από το ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ αλλά και την ΕΔΗΚ.

Επεισόδια έγιναν στις 10 κι 11 Οκτωβρίου όπου ο Παπανδρέου έχοντας στον εξώστη και τον Φελίπε Γκονζάλες μιλούσε στην «γαλάζια» Θεσσαλονίκη, αλλά και στο «πράσινο» Ηράκλειο όπου μιλούσε ο Γεώργιος Ράλλης.

Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

Μόλις διαφάνηκε η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές, ο Ράλλης συνεχάρη τον Παπανδρέου για τη νίκη του και τις επόμενες ημέρες έγινε ομαλά η παράδοση της εξουσίας. Επτά χρόνια μετά την αποκατάσταση των θεσμών, η ομαλή κυβερνητική αλλαγή του 1981 αποδείκνυε ότι η μεταποίτευση με τα στραβά της και τα καλά της συνεχιζόνταν ομαλώς.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *