Οι 5 αλλαγές στον φόρο ακινήτων

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες και η ταυτόχρονη σημαντική μείωσή τους για όσους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι μία σημαντική στρέβλωση, η …
οποία προκαλείται, εξαιτίας της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να εξετάζει σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα κατατεθεί στη Βουλή σχεδόν «ως έχει», με μικρές μόνον βελτιώσεις, που θα προβλέπουν, κυρίως:
– Την αλλαγή της κλίμακας των συντελεστών χρήσης για τα αγροτεμάχια, όπου ο φόρος διαμορφώνεται, ανάλογα με την καλλιέργεια (ελιές, καρποφόρα δέντρα, κλπ).

– Την αύξηση της επιβάρυνσης στα αγροτεμάχια, για τα οποία οι ιδιοκτήτες εισπράττουν επιδοτήσεις (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) και τη μείωση της επιβάρυνσης για τα υπόλοιπα που δεν αποφέρουν έσοδα.
– Την αύξηση του ορίου ετησίου εισοδήματος κάτω του οποίου προβλέπεται έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝ.Φ.Α. ή πλήρης απαλλαγή. Το όριο ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπου 10.000 ευρώ αντί 7.000 που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.

– Την απαλλαγή ή ελάφρυνση των ακινήτων τα οποία δεσμεύει το κράτος (υπό απαλλοτρίωση, κλπ).
– Τη φορολογική ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση που υπέβαλε χθες μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για παράταση της επιβολής του εκτάκτου ειδικού τέλους ακινήτων στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και του φόρου ακίνητης περιουσίας για άλλον έναν χρόνο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς, όπως εξήγησε, «υπάρχουν πολλά προβλήματα, το ΕΕΤΑ θα κριθεί αντισυνταγματικό, αλλά ούτε και η ΔΕΗ θα δέχεται πλέον να σηκώνει το βάρος της είσπραξης, επειδή χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι».

http://arouraios.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *