50 χώρες και πλέον τα γιουσουφάκια των ΗΠΑ

Περισσότερες από πενήντα χώρες εμπλέκονται σε ένα καλοστημένο «αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα» των ΗΠΑ κατά το οποίο φερόμενοι τρομοκράτες μετακινούνταν σε μυστικές φυλακές σε χώρες του εξωτερικού, όπου και υποβάλλονται σε άγρια βασανιστήρια.


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη και η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα «Open Society».

Σύμφωνα με την έκθεση που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα αναφορικά με τα «άκρως απόρρητα προγράμματα» της CIA και των «σκοτεινών πόλεων» όπως χαρακτηρίζει τις πόλεις στις οποίες μεταφέρονταν οι κρατούμενοι, ο αριθμός των χωρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ανέρχεται στις 54.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα ονόματα 136 φυλακισμένων, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά βασανιστήρια.

Το πρόγραμμα των «σκοτεινών πόλεων» ξεκίνησε την περίοδο που στον αμερικανικό προεδρικό θώκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λίβυου μέλους της Αλ Κάιντα Ibn al-Shaykh al-Libi, ο οποίος συνελήφθη στο Πακιστάν το 2001, και αργότερα μεταφέρθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες στην Αίγυπτο.

Εκεί αφού βασανίστηκε, και υπό μεγάλη πίεση παραδέχτηκε ότι ο Σαντάμ Χουσείν, εκπαίδευε μέλη της Αλ Κάιντα για έναν χημικό πόλεμο. Αργότερα απέσυρε αυτή τη δήλωση, ωστόσο οι ΗΠΑ είχαν ήδη εισβάλει στο Ιράκ, βασιζόμενοι στην κατάθεση του Ibn al-Shaykh al-Libi.

Οταν ανέβηκε στην προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε να τερματίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να κλείσει όλες τις φυλακές της CIA σε όλες τις χώρες.

Ωστόσο ο ίδιος δεν «έκλεισε» το πρόγραμμα αλλά αντ ‘αυτού, είπε ότι η διοίκηση πλέον βασίζεται σε «διπλωματικές διαβεβαιώσεις» των χωρών υποδοχής, ότι δεν θα βασανίζουν υπόπτους που βρίσκονται στη φυλακή και έχουν μεταβεί εκεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αμερικής.

 Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι κρατούμενοι δεν υποβάλλονται σε βασανιστήρια.

protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *