Θρίλερ στην Κένυα: 59 νεκροί και 175 τραυματίες σε εμπορικό κέντρο

Στους 30 ανέρχονται οι όμηροι όπως μεταδίδει το CNN – Σε εξέλιξη επιχείρηση ανακατάληψης του κτιρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας – Τέσσερις πολίτες και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν το πρωί της Κυριακής – …
Σομαλική οργάνωση που πρόσκειται στην αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη
Κορυφώνεται η αγωνία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου συνεχίζεται η ομηρεία-θρίλερ στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall.

Όπως μεταδίδει το CNN, ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται ακόμη από τους ένοπλους ισλαμιστές ανέρχεται σε 30, ωστόσο οι …..
αρχές επισήμως διατηρούν επιφυλάξεις και δεν ανακοινώνουν ακριβή αριθμό.

Το πρωί της Κυριακής ακούστηκε μπαράζ πυροβολισμών από το εμπορικό κέντρο, και δύο Κενυάτες στρατιώτες βγήκαν τραυματισμένοι από το κτίριο.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας να ανακαταλάβουν το τετραώροφο κτίριο, με αποτέλεσμα τέσσερις πολίτες και δύο στρατιώτες να απεγκλωβιστούν με τραύματα. Συνολικά, 1.000 άτομα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτίριο, από τη στιγμή της επίθεσης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο ενημέρωση από τον Ερυθρό Σταυρό, οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση ανέρχονταν σε 43 και οι τραυματίες σε 200.

«Ο αριθμός των ομήρων είναι άγνωστος, κρατούνται όμως σε πολλά διαφορετικά σημεία. Τα επάνω επίπεδα (του εμπορικού κέντρου) ελέγχθηκαν και ασφαλίστηκαν. Δεν υπάρχει επαφή (με τους δράστες)», ανακοίνωσε σε μήνυμά του στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε επίσης στο Twitter ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 300, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά.

Μεταξύ των θυμάτων από την ένοπλη επίθεση είναι δύο Γάλλοι και δύο Καναδοί, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι αρχές των δύο χωρών, και μάλιστα ένα από τα θύματα είναι γυναίκα διπλωμάτης.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των νεκρών, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που έχουν τραυματιστεί, ενώ ανέφερε επίσης ότι η σύζυγος ενός αμερικανού διπλωμάτη έχασε τη ζωή της από τα πυρά των ενόπλων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν να επιτελέσουν ένα «λεπτό έργο», με κύρια προτεραιότητα την διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι.

Παρακλάδι της αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Twitter η σομαλική οργάνωση αλ-Σαμπάμ, η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα. «Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά το μεσημέρι στο Γουέστγκεϊτ. Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Για μεγάλο διάστημα διεξαγάγαμε πόλεμο ενατνίον των Κενυατών στη δική μας γη, τώρα έχει έρθει η ώρα να μεταφέρουμε το πεδίο της μάχης, να φέρουμε τον πόλεμο στη δική τους γη». Όπως ισχυρίζεται η οργάνωση, η επίθεση αποτελεί «ανταποδοτική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που διέπραξε ο στρατός της Κένυας στη Σομαλία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε μετέπειτα ανάρτησή της η οργάνωση αναφέρει: «Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία διαπραγμάτευση με τις αρχές της Κένυας. Έχουν περάσει 10 ώρες και οι Μουτζαχεντίν κρατούν ακόμα δυνατά στο εμπορικό Γουέστγκεϊτ. Κρατούν ακόμα το έδαφος. Όλες οι ευλογίες οφείλονται στον Αλλάχ».

Η επιδρομή στο εμπορικό κέντρο αποτελεί τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Κένυα μετά τη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι το 1998, όπου τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Κάθριν Άστον: Είμαστε συγκλονισμένοι

Συγκλονισμένη από την επίθεση των Σομαλών ισλαμιστών στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Μου προκαλεί φρίκη η βάναυση επίθεση εναντίον αθώων πολιτών που σημειώθηκε το Σάββατο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες.

Η Άστον εξέφρασε τα συλλυπητήριά της «σε όσους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, φίλους ή αγαπημένους τους ανθρώπους» και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στις κενυατικές αρχές». «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσουμε την επανάληψη τέτοιων γεγονότων στο μέλλον», πρόσθεσε.

Καταδικάζει την επίθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση αυτή και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Πηγή: Kafeneio-gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *