6 υγιεινές συνήθειες που προκαλούν ενόχληση στο στομάχι

Οι γυμνασμένοι κοιλιακοί αρνούνται πεισματικά να κάνουν την εμφάνιση τους όσο κι αν είσαι τυπική με τη διατροφή και την άσκηση σου, και…
αυτό είναι το πρώτο δείγμα ότι κάτι ”δεν πάει καλά” με την κοιλιά σου. Δυστυχώς, το πεπτικό μας σύστημα είναι ευαίσθητο και παρόλο που μπορεί να τρως υγιεινά και να γυμνάζεσαι, ίσως να υπάρχουν κάποιες διατροφικές συνήθειες που σου προκαλούν αυτή την ενόχληση.

Kale

Αν και στο εξωτερικό είναι πολύ διαδομένο και πολλές διάσημες star έχουν παθιαστεί με αυτό, στην Ελλάδα το γνωρίζουν, κυρίως, οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής και οι vegans. Μεταφράζεται ως κέιλ ή λαχανίδα.

Αποτελεί ποικιλία άγριου λάχανου και περιέχει 5 φορές παραπάνω βιταμίνη C από το σπανάκι, πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ποτάσιο. Όμως, είναι και πλούσιο σε κάποια μόρια ινών (fructans), τα οποία βρίσκονται σε υδατάνθρακες και δεν μπορούν να απορροφηθούν από το λεπτό έντερο. Για το λόγο αυτό, γίνεται ζύμωση βακτηρίων, προκαλώντας κοιλιακό άλγος και πρήξιμο. Άλλα λαχανικά υπεύθυνα γι’ αυτό είναι τα λάχανα Βρυξελλών, το λάχανο, τα φασόλια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Φρούτα ως επιδόρπιο

Εντάξει, τα φρούτα, δικαίως θεωρούνται ως υγιεινή επιλογή ομάδας τροφίμων, διότι προσφέρουν μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, αντιξειδωτικά και ίνες. Τα σάκχαρα τους είναι, εξαιρετικά, εύπεπτα και γίνονται, άμεσα, πηγή ενέργειας για το σώμα μας.

Ωστόσο, αν επιλέξεις να τα φας μετά το κυρίως γεύμα σου, το σώμα σου δεν θα μπορεί να ξεκινήσει τη πέψη τους, πριν τελειώσει η πέψη του προηγούμενο γεύματος. Έτσι, τα σάκχαρα μένουν για ώρα στο στομάχι, ώσπου αρχίσει η ζύμωση, η οποία καταλήγει στη παραγωγή αέριου υδρογόνου. Αυτό προκαλεί κοιλιακό άλγος, κράμπες, αέρια και φούσκωμα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μοιάζουν πολύ με τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο ανθρώπινο στομάχι, βελτιώνουν την υγιή χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν αποτελεσματικά στην ελάττωση των αερίων, στην επιτυχή χώνεψη και δημιουργούν ένα ισχυρό, ποικίλο και ζωντανό μικροβιοκτόνο.

Χρειάζεται, όμως, προσοχή εάν τα βακτήρια του εντέρου σας δε βρίσκονται σε ισορροπία. Για τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες, η λήψη ενός προβιοτικού, καθημερινά, με πολλαπλά σκέλη βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και κράμπες.

 

Γάλα Αμυγδάλου

Είναι μια πολύ νόστιμη επιλογή γάλακτος που μπορείς να πιεις είτε είσαι vegan είτε όχι. Πολλές εταιρίες που το προωθούν, όμως, συμπεριλαμβάνουν μέσα σε αυτό καραγενάνη. Στην ουσία, είναι ένας δύσπεπτος πολυσακχαρίτης που εξάγεται από κόκκινα φύκια και χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως σταθεροποιητής και μέσο αύξησης της πυκνότητας. Η καραγενάνη, λοιπόν, είναι υπεύθυνη και για το πρήξιμο.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα πας να αγοράσεις γάλα αμυγδάλου, καλό είναι να ψάξεις εταιρίες που την έχουν αφαιρέσει από τα προϊόντα τους.

Τσίχλα

Σίγουρα, θα έχεις παρατηρήσει πως η τσίχλα σου κόβει την όρεξη. Και σίγουρα πιστεύεις πως είναι προτιμότερο να μασήσεις μια τσίχλα από το να φας το αγαπημένο σου γλυκό.

Αυτό που πρέπει να μάθεις είναι πως η τσίχλα προκαλεί πρήξιμο. Καθώς μασάς, εγκλωβίζεται στο στόμα σου περισσότερη ποσότητα αέρα απ΄ ότι συνήθως, τον οποίο και καταπίνεις. Είναι σαν να ξεγελάς τον οργανισμό σου που νομίζει πως τρως κανονικό φαγητό και έτσι το στομάχι παράγει πεπτικά ένζυμα που, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεσαι. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε κοιλιακό πρήξιμο όταν φτάσει η κανονική τροφή στο στομάχι.

Επίσης, το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται στα διάφορα γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης που περιέχει η τσίχλα.

Καφές

Η αγαπημένη συνήθεια, σχεδόν, όλων μας. Εντάξει, δεν είναι και το πιο υγιεινό αυτής της λίστας, αλλά είναι κάτι που πίνουμε καθημερινά οπότε αξίζει να το αναφέρουμε.

Ο καφές, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στο έντερο και αυτό να οδηγήσει στο πρήξιμο της κοιλιάς. Επιπλέον, είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμη και γαστρίτιδα λόγω της οξύτητάς του.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *