6 Πρόωρα σημάδια του καρκίνου του πρωκτού που δεν πρέπει να αγνοησεις!

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο καρκίνος έχει καταβάλει κεντρικό ρόλο τόσο στην ιατρική όσο και στις κοινότητες των μέσων ενημέρωσης.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αφόρητα συμπτώματα και συχνά στις επιθετικές θεραπείες που σχετίζονται με αυτήν την τρομερή ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχει μια μορφή καρκίνου που πάρα πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν εντελώς – καρκίνος του πρωκτού.

Ο καρκίνος του πρωκτού, είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά κατά το άνοιγμα του ορθού (πρωκτού). Αυτή η ασυνήθιστη μορφή καρκίνου παραβλέπεται από όλους σχεδόν λόγω της θέσης της πληγείσας περιοχής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού δεν το συζητούν ούτε με τον γιατρό τους, ούτε με τους ανθρώπους που γνωρίζουν λόγω αμηχανίας.

Ο καρκίνος του πρωκτού δεν πρέπει να συγχέεται με το καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζει ολόκληρο το παχύ έντερο και τον ορθό, ενώ ο καρκίνος του ορθού επηρεάζει μόνο την αρχή του ορθού.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 8.000 Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πρωκτού. Αναμένεται ότι 1.000 από αυτούς θα πεθάνουν από αυτό.

Στατιστικά, ένας στους τέσσερις ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του πρωκτού έχουν διαγνωστεί ενώ η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, και ένας στους δέκα ανθρώπους έχει διαγνωστεί αφού έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του πρωκτού δεν είναι τόσο συχνές όπως οι άλλες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό έχει αναπτυχθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετια.

 

Τα 6 πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού:

Είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί η παρουσία του καρκίνου του πρωκτού σε πρώιμα στάδια, επειδή τα περισσότερα συμπτώματα δεν είναι εμφανή κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Ωστόσο, όσο ο καρκίνος εξελίσσεται, συνήθως προκαλεί πολλά διαφορετικά συμπτώματα όπως:
πόνο και ευαισθησία στον πρωκτό
κνησμός στον πρωκτό
πρωκτική αιμορραγία
άλλη ασυνήθιστη έκκριση από τον πρωκτό
παρουσία μιας κοίλης ή σκληρής περιοχής κοντά στην εξωτερική περιοχή του πρωκτού
ασυνήθιστες κινήσεις του εντέρου

Η αιτία αυτού του καρκίνου παραμένει ασαφής στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πρωκτού.

Οερεθισμός του πρωκτού, το κάπνισμα, και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι μερικοί.

Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού είναι αυτοί που είναι άνω των 60 ετών. 80 τοις εκατό των περιπτώσεων έχουν ανιχνευθεί σε άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι άνδρες κάτω των 35 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την ασυνήθιστη νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.

Ωστόσο, μετά την ηλικία των 50 ετών, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού.

Πώς να ανιχνεύσετε νωρίς τον καρκίνο του πρωκτού;

Η ανίχνευση του καρκίνου του πρωκτού κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων του είναι καθοριστική για την καταπολέμηση του. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες με τις οποίες μπορείτε να ανιχνεύσετε την παρουσία του. Δείτε μερικές από αυτές:

Δακτυλική εξέταση: Ο γιατρός εξετάζει το εξωτερικό μέρος του πρωκτού για τυχόν αιμορροΐδες ή ρωγμές. Στη συνέχεια, βάζει ένα γάντι λατέξ και εισάγει με λιπαντικό το δάχτυλο του στον πρωκτό για να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε ανωμαλία.

Πρωκτοσκόπηση: Με αυτή τη μέθοδο, ένα μικρό, σωληνοειδές εργαλείο που ονομάζεται πρωκτοσκόπιο παρεμβάλλεται μερικά εκατοστά στον πρωκτό.

Ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει εάν έχετε πρωκτικές σχισμές, πρωκτικούς πολύποδες, αιμορροΐδες, μόλυνση, ή όγκους. Ο γιατρός θα εκτελέσει αυτή τη διαδικασία μόνο αν βρει κάτι μη φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης.

Βιοψίες, οι υπέρηχοι, οι ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία με εκπομπή ποζιτρονίων: Είναι όλες διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της παρουσίας του καρκίνου του ορθού.

Ωστόσο, όλες αυτές οι διαδικασίες περιβάλλονται από διαμάχες ως αποτέλεσμα πολλών μελετών που δείχνουν ότι ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί ή και να προκληθεί από αυτές.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *