Ο Μ.Ντράγκι μοιράζει 60 δις το μήνα, αλλά η Ελλάδα είναι εκτός

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη αγορών τίτλων συνολικού ύψους 60 δις ευρώ κάθε μήνα.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ δρομολογεί ένα τέτοιας έκτασης  πρόγραμμα χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη και στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «τύπωμα» χρήματος.

Οι πρώτες αγορές κατά πάσα πιθανότητα αρχίζουν την Δευτέρα. Την ίδια ημέρα δηλαδή που στις Βρυξέλλες το eurogroup θα περνάει από κόσκινο το πακέτο έξι μέτρων του Γιάννη Βαρουφάκη και αν κριθούν αρκετά τότε θα ανοίξει η κάνουλα χρηματοδότησης και για την Ελλάδα.

Ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα θα μείνει έξω από το πανηγύρι της …βροχής χρήματος που αρχίζει την Δευτέρα, όσο αφορά τα κρατικά ομόλογα, μέχρι η ΕΚΤ να θεωρήσει ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι επαρκής όρος για να τα κάνει και πάλι αποδεκτά ως εγγυήσεις χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ οι αγορές υποδέχονται τις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» με μία μεγάλη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε τιμές που είχαμε να δούμε από το 2003 (1,10 δολ./ευρώ).

Η διολίσθηση του ευρώ αναμένεται να επιταχυνθεί όταν αρχίσουν οι αγορές σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια παραμένει το αν η χρηματοδότηση αυτή μαζί με το φθηνό ευρώ και το φθηνότερο πετρέλαιο θα καταφέρουν να «κινήσουν» τις οικονομίες της Ευρωζώνης για να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και του αποπληθωρισμού.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *