Αλλαγή κλίματος μετά την σκληρή στάση της Αθήνας: Η ΕΚΤ δίνει 60 δισ. ευρώ μέσω ELA “εδώ και τώρα”

Μετά την χθεσινή νυχτερινή απόφαση του Μ.Ντράγκι κατ’εντολή του Βερολίνου και την σκληρή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι “Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται” σήμερα
ανέκρουσε πρύμνα και “φόρτωσε” τον δεύτερο πυλώνα χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστηματος, τον ELA  με 60 δισ. ευρώ.

Ετσι η ΕΚΤ επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδος  να χρηματοδοτήσει μέχρι και με 60 δισ. ευρώ τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με το Reuters η κίνηση της ΕΚΤ σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να προμηθεύσει τις ελληνικές τράπεζες με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τις επόμενες εβδομάδες.
Tο βράδυ της Τετάρτης η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται ως ενέχυρα για χρηματοδότηση τα ελληνικά ομόλογα μεταφέροντας το βάρος στην κεντρική τράπεζα για να χρηματοδοτήσει τους δανειστές μέσω του ELA.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκλεισε απροειδοποίητα την μία από τις δύο στρόφιγγες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών χθες το βράδυ περιορίζοντας τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στο… ελάχιστο.
Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν 100% υπαορευμένη από το Βερολίνο και είχε πολιτικό χαρακτήρα πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης καθώς συνέδεσε άμεσα την αναγνώριση του αξιόχρεου των ελληνικών εγγυήσεων με την ύπαρξη μνημονιακού προγράμματος στήριξης την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

Βέβαια οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν και αρκετά δισ. ευρώ ομολόγων του EFSF με τα οποία έχει ενισχυθεί η κεφαλαιοποίησή τους από το 2013 και λογιστικά το 2014. Πέραν αυτών όμως τα χαρτοφυλάκιά τους μπορούν να τους εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μόνο δια μέσω της ΤτΕ με τον ELA.

Χθες βράδυ από την ΤτΕ έγινε γνωστό ότι οι “απώλειες” ρευστότητας από την μη αναγνώριση των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου θα καλυφθούν ισόποσα με κεφάλαια από τον  ELA.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η ΕΚΤ… απέσυρε προσωρινά την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι να αποκατασταθεί η ισχύς του προγράμματος στήριξης με βάση τις αξιολογήσεις της τρόικα.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι οτι οι πιθανότητες αυτές συσχετίζονται με την συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα δύο μόλις 24ωρα πριν από την ενεργοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Η αλήθεια είναι οτι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο εκτιμούν πως ένας νέος κύκλος αναταραχής στις αγορές εξαιτίας της κρίσης με την Ελλάδα θα βλάψει το εγχείρημα ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας και κατ’αυτό τον τρόπο ερνημεύεται και το άνοιγμα της κάνουλας για 60 δισ. ευρώ!.

Η προσοχή που δίνεται στο ενδεχόμενο αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός οτι ήδη έχει ανακοινωθεί η αποστολή στην Ευρώπη κλιμακίου του αμερικάνικου οικονομικού επιτελείου την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε το defencenet;gr που θα παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Ευρωζώνης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *