Με μία ψήφο καθίζουν στο “σκαμνί” χωρίς στοιχεία το 6,25% του ελληνικού λαού

Με βούλευμα το Συμβούλιο των Εφετών στέλνει σε δίκη 72 κατηγορούμενους βουλευτές και μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου όπως και τον Γενικό Γραμματέα του κομματος, Ν.Μιχαλολιάκο, τουτέστιν το 6,25% του ελληνικού λαού θα καθίσει στο εδώλιο.

 Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, νυν και πρώην βουλευτές αλλά και στελέχη και μέλη του κόμματος.

Οι εφέτες, με μειοψηφία 2 προς 1 με το υπ’αριθμόν 215/2015 βούλευμά τους αποφάσισαν την παραπομπή των 72 από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής με βασική κατηγορία αυτή της εγκληματικής οργάνωσης και αδικήματα που αφορούν δράση σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών με κορυφαία ενέργεια την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην απόφαση μειοψήφησε ο εισηγητής της υπόθεσης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος είχε την άποψη ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Αντιθέτως, εκτιμά ότι θα έπρεπε να απαγγελθεί στους κατηγορούμενους η κατηγορία της σύστασης και συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος που επισύρει ποινή κάθειρξης ως 12 χρόνια, καθώς η διεύθυνση (που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 ως 20 χρόνια) και η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δεν στοιχειοθετήθηκαν.

Συγκεκριμένα στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση οι: Αθ. Καρατζά, Χρ. Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κ. Μπαξεβανάκη, Σ. Σπυρίδη, Θ. Στέφα, Δ. Φραγκάκη, Ιω. Φραγκούλη, Αλ. Χατζηπαυλίδη, Δ. Μπίνου, Γ. Μπολάνη και Δ. Χρυσαφίτη.

Ακόμη, απαλλάσσει από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννη Φραγκούλη.

Επίσης οι δικαστές διατάσσουν να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

Στο διατακτικό του βουλεύματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.

Η δίκη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *