Θεσσαλονίκη. Πρωτοποριακή επέμβαση ολικής αφαίρεσης πνεύμονα σε 63χρονο ασθενή με καρκίνο

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή επέμβαση, η οποία έγινε με ειδικούς χειρισμούς και προηγμένα ιατρικά εργαλεία. Ενδεικτικό είναι ότι…

δεν υπήρξε καμία απώλεια αίματος. Ο 63χρονος ασθενής δεν χρειάστηκε νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας και την τέταρτη μέρα πήρε εξιτήριο.

Η αφαίρεση του πνεύμονα έγινε θωρακοσκοπικά. Η διαδικασία θυμίζει τη λαπαροσκοπική επέμβαση, η οποία γίνεται με μικρές οπές στην περιοχή της κοιλιάς. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οπές έγιναν στα πλευρά, απ΄ όπου αφαιρέθηκε ένα δυσανάλογα μεγάλο όργανο!

«Ο ασθενής είχε καρκίνωμα της πύλης του αριστερού πνεύμονα», εξηγεί στο «Εθνος» ο ογκολόγος χειρουργός Χάρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό Χρήστο Αλεξίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, η αρχική διάγνωση ήταν ότι επρόκειτο για ανεγχείρητο περιστατικό, λόγω διήθησης των κεντρικών του αγγείων. Η θέση του όγκου ήταν ανατομικά δύσκολη, καθώς ?εκτός των άλλων? ερχόταν σε επαφή με την καρδιά.

Στην πρώτη φάση της θεραπείας, ο 63χρονος υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, προκειμένου να συρρικνωθεί ο όγκος. Οταν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε θωρακοσκοπική αφαίρεση του αριστερού πνεύμονα.

Οι χειρουργοί έκαναν στα πλευρά τομές τριών εκατοστών, από τις οποίες πέρασαν στον θώρακα τα εργαλεία που ήταν απαραίτητα για την επέμβαση. Απομόνωσαν τον πνεύμονα όπου βρισκόταν ο όγκος και τον αφαίρεσαν από τις οπές.

Αφαιρέθηκαν ταυτόχρονα όλοι οι σχετιζόμενοι λεμφαδένες του τμήματος του περικαρδίου. Εγινε, δηλαδή, θωρακοσκοπική ριζική πνευμονεκτομή. Η έκβαση ήταν πολύ θετική και ?όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί? ο ασθενής είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Οι επεμβάσεις αυτές ,τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης, εφαρμόζονταν μέχρι πρόσφατα σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού. Μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν και στη χώρα μας, όπως δείχνει η περίπτωση του 63χρονου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και η επιστημονική πρωτοπορία του έμψυχου δυναμικού.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *