Βρετανία: Το 66% των πολιτών υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών βρίσκεται η δημόσια υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, καθώς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές από τρία κόμματα σχημάτισαν μια νέα ομάδα έτοιμη για να
διεξάγει εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI, που έδειξε πως το 66% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, δημοσιεύτηκε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει τα σχέδια του για να τροποποιήσει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.

Ο Κάμερον που βρέθηκε χθες στην Σλοβακία, όπου συνομίλησε με τον Τσέχο και τον Σλοβάκο ομόλογο του για το θέμα, έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2017 και έχει δηλώσει πεπεισμένος για τη διασφάλιση παραχωρήσεων που θα επιτρέψουν στην Βρετανία να παραμείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ.

Η δημοσκόπηση της Παρασκευής έκανε την ίδια ερώτηση στους συμμετέχοντες στην έρευνα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της ΕΕ;».

Η εταιρεία ανέφερε πως το 66% των 1.005 ενηλίκων που ρωτήθηκαν απάντησε “ναι”, το 22% “όχι” και το 12% απάντησε “δεν ξέρω”. Το 1975, την τελευταία φορά που η Βρετανία διεξήγαγε παρόμοιο δημοψήφισμα, μόλις πάνω από το 2/3 των ψηφοφόρων είχε επιλέξει την παραμονή της χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Η Ipsos ανέφερε πως την τελευταία φορά που η δημόσια υποστήριξη για την ιδιότητα μέλους της ΕΕ ήταν σε υψηλότερα επίπεδα ήταν 24χρόνια πριν, το 1991, πριν από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, που μετονόμασε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε “Ένωση”.

«Η υποστήριξη για την παραμονή στην ΕΕ αυξάνεται από πριν από τις εκλογές (του Μαΐου) και τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, ακόμη και αν κάποιοι θα προτιμούσαν μια λιγότερο πολιτική ένωση», δήλωσε ο Γκίντεον Σκίνερ, επικεφαλής της πολιτικής έρευνας της δημοσκοπικής εταιρείας.

«Ωστόσο, η Ευρώπη σπανίως βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα των ψηφοφόρων και κατά την περίοδο της κρίσης της Ευρωζώνης το 2011, εκείνοι που επιθυμούσαν την αποχώρηση από την ΕΕ είχαν το προβάδισμα, οπότε μια άλλη κρίση θα μπορεί να αλλάξει ξανά τις στάσεις», πρόσθεσε.

H νέα δημοσκόπηση έδειξε όμως πως οι περισσότεροι Βρετανοί (σε ποσοστό 57%) δεν έχουν την πεποίθηση πως ο Κάμερον θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί μια καλή συμφωνία για την Βρετανία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *