Στα 66,37 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Με καταιγιστικούς ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία. Στο τέλος Μαΐου ανήλθαν σε ……………..
66,37 δισ. ευρώ, φθάνοντας στο 36,5% του ΑΕΠ της χώρας καικαταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ. Μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, στο συνολικό ποσό των ανεξόφλητων χρεών προς το Δημόσιο προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 962 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,394 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, 1,206 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 763 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 873 εκατ. ευρώ τον Μάιο!

Βασική αιτία για την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε δυσθεώρητα ύψη είναι η οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν οδηγηθεί εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από την επιβολή των επαχθών δημοσιονομικών μέτρων του Μνημονίου. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια υπερχρεωμένοι φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των υπέρογκων «χαρατσιών» τα οποία επιβάλλονται κατ’ εντολή της τρόικας των δανειστών.

Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν σταδιακά να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή άλλων πέντε φετινών φόρων: του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του φόρου πολυτελείας και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)! Συνολικά, εντός των προσεχών μηνών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν 6,5 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν όλους αυτούς τους φόρους και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι ένα μεγάλο τμήμα από το τεράστιο αυτό ποσό θα παραμείνει ανείσπρακτο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν γίνει αποδέκτες αιτημάτων για την αύξηση των μηνιαίων δόσεων της «πάγιας ρύθμισης» τμηματικής εξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, από τις 12 στις 48 ή ακόμη και στις 100 δόσεις, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ήδη υπερχρεωμένους και οικονομικά εξαθλιωμένους φορολογούμενους να αποπληρώσουν τα νέα υπέρογκα «μνημονιακά» χαράτσια. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει προς το παρόν αποφασίσει να αποδεχτεί τα αιτήματα αυτά, καθώς δεσμεύεται από την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία του πρώην υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα με την τρόικα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου, όπου υπάρχει ρητή υπόσχεση της ελληνικής πλευράς να μην προχωρήσει σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο!

Τυχόν βελτίωση των όρων της «πάγιας ρύθμισης» με αύξηση των δόσεων θα πρέπει πρώτα να ………………………………….ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *