Η 6η χώρα της Ευρωζώνης με μνημόνιο είναι… γεγονός! Στο… χορό της τρόικα και η Σλοβενία

Μετά τις Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρο, η Σλοβενία αναμένεται να αποτελέσει την 6η χώρα της Ευρωζώνης, η οποία θα προσφύγει στην βοήθεια της τρόικα…

Ειδικότερα, ενώ μέσω των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της χώρας, η Σλοβένος Πρωθυπουργός, Alenka Bratusek, χαρακτήρισε «πιθανό» το ενδεχόμενο…

προσφυγής της χώρας σε διεθνή βοήθεια, σηματοδοτώντας επί της ουσίας, την έλευση την τρόικα στην Μπρατισλάβα.

Η Σλοβένος Πρωθυπουργός προβαίνει για πρώτη φορά, στις άνωθεν αποκαλύψεις, καθώς μέχρι στιγμής, απέφευγε να προϊδεάσει τους Σλοβένους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Το αίτημα προσφυγής ενδέχεται να κατατεθεί αργότερα, είτε το 2013 είτε στις αρχές του 2014» εξήγησε χαρακτηριστικά, η Alenka Bratusek.

Βέβαια, ως καταλύτη εξελίξεων, η Alenka Bratusek χαρακτήρισε τα stress test των σλοβενικών τραπεζών, καθώς όπως ξεκαθάρισε «τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί πριν την ολοκλήρωση των stress test»……

Ωστόσο, η δημόσια κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένου και της Κεντρικής Σλοβενικής Τράπεζαςεμφανίζεται βέβαιη για την προσφυγή της Σλοβενίας στην τρόικα.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Κεντρική Τράπεζα για την εν λόγω πιθανότητα, προκειμένου να λάβουμε βοήθεια για τον τραπεζικό μας τομέα» υπογράμμισε παράλληλα, η Alenka Bratusek.

Οι σλοβενικές τράπεζες, οι οποίες επί τω πλείστον έχουν κρατικοποιηθεί, αντιμετωπίζουν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 21,5% του ετήσιου ΑΕΠ.

Η Σλοβενία καλείται μέχρι την 1η Οκτωβρίου να παρουσιάσει ενώπιον της Κομισιόν, τομεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2015 έναντι του ελλείμματος 7,9% για φέτος.

Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα, την σλοβενική πρωτεύουσα αναμένεται να επισκεφτεί και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

bankingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *