7 κόλπα για να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου

Οι αυξημένες καύσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τα άτομα που έχουν παραπανίσια κιλά ή αυτούς που επιθυμούν να τρώνε χωρίς να βάζουν βάρος. Αν και ο μεταβολισμός είναι μία λειτουργία που επηρεάζεται κυρίως από τα γονίδια, υπάρχουν ορισμένα κόλπα τρόποι για να τον αυξήσουμε. Ας δούμε μερικά από αυτά:

1. Αυξήστε την μυϊκή σας μάζα.
Η προπόνηση δύναμης «χτίζει» μυϊκή μάζα, η οποία για να διατηρηθεί «καίει» περισσότερες θερμίδες όταν βρισκόμαστε σε ηρεμία. Όσο περισσότερους μύς έχουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο μεταβολισμός μας. Κάνε λοιπόν συχνά ασκήσεις που αυξάνουν την μυική μάζα, όπως έλξεις,push-ups, βάρη, καθίσματα κλπ. Για να γλιτώσεις χρόνο, κάνε ασκήσεις που συνδυάζουν πολλές μυικές ομάδες !

2. Αυξήσε την κατανάλωση πρωτεϊνών.
Πολλές μελέτες δείχνουν πως οι πρωτεϊνες της τροφής (κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά) μπορούν να σταθεροποιήσουν την έκκριση της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που επιδρά θετικά στο μεταβολισμό μας. Προτίμησε να παίρνεις πρωτείνη από καλές πηγές, όπως τα ψάρια, τα όσπρια, το άπαχο βοδινό κρέας και τα πουλερικά

 3. Μη “πηδάς” γεύματα
Το ιδανικό είναι να τρώτε 4-6 φορές την ημέρα και να μην μειώνετε δραστικά την θερμιδική σας πρόσληψη. Όταν ο οργανισμός μας νιώθει πως η τροφή μειώνεται δραστικά, ενεργοποιεί μηχανισμούς επιβίωσης που εξοικονομούν ενέργεια, και έτσι ο μεταβολισμό ς μας πέφτει κατακόρυφα.

 4. Κάνε αεροβική άσκηση 3 φορές την εβδομάδα.
 Έχει βρεθεί πως η συστηματική αεροβική δραστηριότητα (όπως το τζόγκινγκ, το ποδήλατο και η κολύμβηση) διεγείρει και αυξάνει τον βασικό μας μεταβολισμό για τις επόμενες 24-48 ώρες που ακολουθούν την άσκηση

 5. Μην αγχώνεσαι
Σε καταστάσεις άγχους, ο οργανισμός μας παράγει μία ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόνη. Ο βασικός σκοπός της κορτιζόλης είναι να μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε σε απαιτητικές καταστάσεις. Όταν όμως είμαστε διαρκώς στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι, η κορτιζόλη προκαλεί πολλές παρενέργειες. Η μία είναι ότι ρίχνει τον μεταβολισμό μας και η δεύτερη ότι αυξάνει την όρεξη. Ένας θανάσιμος συνδυασμός για το βάρος μας !

 6. Πιες καφέ χωρίς ζάχαρη
Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές αυξάνει ελαφρώς τον μεταβολισμό μας, ενώ πρακτικά ο σκέτος καφές έχει μηδέν θερμίδες. Επειδή η αύξηση που προκαλεί η καφείνη στον μεταβολισμό είναι ελάχιστη, πιες τον καφέ σκέτο γιατί αλλιώς θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα.

7. Γυμνάσου στο κρύο ή,και κάνε κρύα ντουζ

 Οποιαδήποτε μορφή άσκησης και αν επιλέξεις, αν την κάνεις έξω, στο κρύο, θα κάψεις περισσότερες θερμίδες. Επίσης, έρευνες δείχνουν πως μπορείς να κάψεις «άκοπα» θερμίδες αν κάνεις παγωμένα ντουζ, μιας και αναγκάζεις το σώμα σου να βάλει μπροστά την θερμογένεση.

Γενικά:
1) Προσέχουμε την ποιότητα των τροφών
2) Δεν μειώνουμε απότομα την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη
3) Μειώνουμε το λίπος- αυξάνουμε την πρωτεΐνη
4) Πίνουμε άφθονο νερό

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *