Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή για 8 στους 10

Τι δείχνει η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε χθες στην εκπομπή «Ανατροπή»


Το σαφέστατο μήνυμα ότι το ξερίζωμα του νεοναζιστικού μορφώματος από την ελληνική κοινωνία δεν θα είναι μια εύκολη ή σύντομη υπόθεση δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που παρουσιάστηκε τα μεσάνυχτα στο Mega, στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη…
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3-7 Οκτωβρίου, καταγράφει ραγδαία πτώση της Χρυσής Αυγής, την οποία με συντριπτικά ποσοστά (77%) η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει ως εγκληματική οργάνωση, επικροτώντας παράλληλα τη σύλληψη και προφυλάκιση της ηγεσίας. Αλλά την ίδια στιγμή το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου εμφανίζεται να συγκρατεί τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων που το οδήγησαν στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ζητεί, ουσιαστικά, η επιχείρηση εξάρθρωσης της νεοναζιστικής συμμορίας να συνεχιστεί εις βάθος, διότι η οργάνωση αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας (72,1%), αλλά έξι στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι οι συλλήψεις της ομάδας Μιχαλολιάκου δεν θα οδηγήσουν άμεσα και στο πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή ενισχύθηκε επειδή το κράτος και οι θεσμοί της Πολιτείας, όπως η Δικαιοσύνη αλλά και η ίδια η κοινωνία, έδειξαν ανοχή απέναντι στη δράση της.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Πάντως, η κακή οικονομική κατάσταση παραμένει το κύριο πρόβλημα της κοινωνίας, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη για τα επόμενα χρόνια. Η απαισιοδοξία αυτή καθρεφτίζεται στη μείωση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, με οριακή αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως παραμένει δεύτερο κόμμα. Μάλιστα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη στρατηγική του κ. Τσίπρα για υπονόμευση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες. 

Η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκαλεί ανησυχία στην κοινή γνώμη – το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι ορατή η απειλή του εθνικού διχασμού. Το 38%, επιπλέον, εκτιμά ότι έχουν διαμορφωθεί επικίνδυνες καταστάσεις και για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. 

Ο κ. Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος για την πρωθυπουργία της χώρας με σημαντική διαφορά έναντι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τώρα κυβέρνηση, η οικονομική κατάσταση της χώρας θα ήταν χειρότερη. Μάλιστα, το 74% των πολιτών εκτιμά πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργούσε το Μνημόνιο.

Περίπου οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν προκαταβολικά την αντίθεσή τους στο να υπογράψει η χώρα τρίτο Μνημόνιο το επόμενο έτος.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
TA NEA

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *