8 Ευρωπαίοι υπουργοί ζητούν φιλόδοξο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030

Με κοινή επιστολή επισημαίνουν τα σπουδαία αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη – 
Απόν το ΥΠΕΚΑ από τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Οκτώ Ευρωπαίοι υπουργοί – από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία – στην επιστολή  τους προς την…. Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ έως το 2030 και τονίζουν ότι “έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με την επιστολή, η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ακριβά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και συντονισμένα ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος στους καταναλωτές. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή: ‘Σήμερα σχεδιάζουμε το ενεργειακό σύστημα των επόμενων δεκαετιών και μέσω της σωστής διείσδυσης των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα έχουν ασφαλή, ανταγωνιστική και καθαρή ενέργεια για το μέλλον’.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην εξάρτηση από τα ακριβά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την καλπάζουσα ενεργειακή φτώχεια. Το ΥΠΕΚΑ καλείται να σπάσει το δίπολο επενδύοντας στην ανάπτυξη μίας σύγχρονης, καθαρής και αποδοτικότερης οικονομίας»,

ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Η Προεδρία της ΕΕ προσφέρει το κατάλληλο όχημα προκειμένου η Ελλάδα να συμβάλλει ουσιαστικά στη μετάβαση της Ευρώπης σε μία σύγχρονη οικονομία χαμηλού άνθρακα».

Οι οκτώ υπουργοί καλούν την Επιτροπή να ‘διδαχτεί από την εμπειρία’ της επιτυχίας των δεσμευτικών στόχων για το 2020 και να θέσει φιλόδοξο στόχο για το 2030 – σε συνδυασμό με στόχο περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – προκειμένου να συνεχιστούν οι αναγκαίες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα και να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι[2].

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων (ImpactAssessment)[3]της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε πρόσφατα, φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι σε ανάπτυξη των ΑΠΕ και μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να έχουν σημαντικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.


Η Greenpeace καλεί το ΥΠΕΚΑ:

  • να υποστηρίξει την προοδευτική κίνηση των 8 υπουργών και να προωθήσει, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030,
  • να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα και την επίτευξη των σχετικών στόχων έως το 2020, προς όφελος των καταναλωτών.

Η έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων (ImpactAssessment) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέτασε τις επιπτώσεις σε τομείς όπως οι θέσεις εργασίας, η βελτίωση της δημόσιας υγείας, η μείωση των ενεργειακών εισαγωγών, η χρήση άλλων πηγών ηλεκτροπαραγωγής (άνθρακας/λιγνίτης, πυρηνικά) στα εξής σενάρια για το 2030: α) μόνο με στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) 40% ως το 2030, β) σε συνδυασμό με 30% διείσδυση των ΑΠΕ και γ) 45% μείωση εκπομπών ΑτΘ και 35% διείσδυσης των ΑΠΕ. Δεδομένου ότι ο στόχος για το 2030 καθορίζει σημαντικά την πορεία των επενδύσεων και τις σχετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ακόμα και μετά το 2030, η μοντελοποίηση παρείχε εκτιμήσεις επιπτώσεων και για το 2050.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *