Άλλοι 86 Έλληνες που “έλειπαν” από τη λίστα Λαγκάρντ – ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ! ΤΩΡΑ!!!

Η λίστα Λαγκάρντ είναι εδώ και μάλιστα «αναβαθμισμένη»…! ! ! 

Από τα απόρρητα στοιχεία που διέρρευσαν φωτίζεται ο ρόλος της τράπεζας στους μηχανισμούς των εταιρειών offshore που προσφέρουν ανωνυμία και φορολογικό καταφύγιο. Ακαδημαϊκοί αναφέρουν ότι σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους ενώ οι διαφυγόντες φόροι για τις χώρες ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια.

Επιχειρηματίας ο οποίος φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική, με καταθέσεις σε δέκα τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι υπερέβαιναν τα 60 εκατ δολάρια την περίοδο 2006-2007. Το όνομα του εμφανίζεται στη λίστα του Ισραήλ.

Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και είχαν δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό, με περισσότερα από 36 εκατ δολάρια στη HSBC Γενεύης. Εντάχθηκαν στη λίστα του Μονακό και όχι στην ελληνική.

Επιχειρηματίας στον χώρο των ναυτιλιακών, που γεννήθηκε στη Χίο και δήλωνε διεύθυνση επίσης στο Μονακό, με περίπου 27,5 εκατ δολάρια. Επίσης, εντάχθηκε μόνο στη λίστα του Μονακό.

Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος είχε έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, βρέθηκε με σχεδόν 18 εκατ δολάρια. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από το ICIJ το όνομα του εντοπίστηκε στη λίστα της Κύπρου.

Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας έχουν γεννηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Τελ Αβίβ, με περίπου 10 εκατ. δολάρια. Τα τρία μέλη που εντοπίστηκαν εμφανίζονται στη λίστα που κατήρτισαν οι γαλλικές Αρχές για το Ισραήλ και όχι για την Ελλάδα.

Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει βελγική υπηκοότητα εμφανίζεται με περισσότερα από 6 εκατ δολάρια. Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε σύνδεση του και με τις Βερβούδες.

Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα και εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ δολάρια και σύνδεση με τον φορολογικό παράδεισο της Ανγκουίλα.

Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατ δολαρίων.

Τα νέα ονόματα και οι μηδενικοί λογαριασμοί

Όσον αφορά τα νέα ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε αρχεία που δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες και στην πλειονότητα τους συνδέονται με μηδενικούς λογαριασμούς, ανάμεσα τους εντοπίστηκαν:

Τρία αδέλφια που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν δηλώσει στην τράπεζα τα στοιχεία των βραζιλιάνικων διαβατηρίων τους, τα οποία μοιράζονταν καταθέσεις ύψους 30 εκατ δολαρίων.

Πελάτης της HSBC με καταθέσεις άνω των 5,5 εκατ που γεννήθηκε στο Μιλάνο αλλά δήλωσε ελληνικό διαβατήριο.

Γιατρός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επίσης με βραζιλιάνικο διαβατήριο και καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ.

Άλλοι 86 Έλληνες που “έλειπαν” από τη λίστα Λαγκάρντ

Ογδόντα έξι εγγραφές προσώπων με ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν Τα Νέα, στο πλαίσιο του SwissLeaks.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης -ανάμεσά τους η Guardian, η Süddeutsche Zeitung, το BBC και πολλά ακόμα.

Ο αρθρογράφος Χάρης Καρανίκας αναφέρει ότι τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

Οσον αφορά τις 86 επιπλέον εγγραφές, σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα, αλλά οι διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στην HSBC είναι εκτός της χώρας.

Σε υπόμνημα που συντάχθηκε κατά την επεξεργασία των στοιχείων από τις γαλλικές Αρχές για την κατάρτιση της γαλλικής λίστας που προέκυπτε από τα στοιχεία της τράπεζας αναφέρεται ότι «δύο πρόσωπα, τα οποία φέρεται να διαμένουν στην Ελβετία συμπεριλήφθηκαν σκόπιμα στη λίστα, ώστε να καταστεί δυνατή μια ανάλυση για τον πραγματικό τόπο διαμονής τους».

Οι Γάλλοι ειδικοί αρχικά είχαν δημιουργήσει, με τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα τους, μία λίστα που περιελάμβανε 4.800 εγγραφές και συνολικό ύψος καταθέσεων περί τα 4,7 δισ. δολάρια.

Σε δεύτερο στάδιο η λίστα μίκρυνε και έφτασε τις 2.540 εγγραφές με καταθέσεις 3,5 δισ. δολαρίων.

Η δεύτερη λίστα με τις λιγότερες εγγραφές επιλέχθηκε για λεπτομερή ανάλυση και έρευνα από τις Αρχές.

Στο υπόμνημά τους οι Γάλλοι ειδικοί επισήμαναν: «Η διαφορά μεταξύ των δύο λιστών -2.260 εγγραφές- θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης για τον προσδιορισμό, για κάθε περίπτωση χωριστά, σχετικά με το αν οι επιπλέον καταθέτες που περιλαμβάνονται στον (μεγάλο) κατάλογο είναι κάτοικοι Γαλλίας για φορολογικούς σκοπούς».

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό οι 86 επιπλέον εγγραφές με ελληνικό ενδιαφέρον αλλά και τα υπόλοιπα ονόματα αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Ειδικότερα, ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος. Τα πρόσωπα αυτά, είτε έχουν δηλώσει ελληνική διεύθυνση, είτε ο κάτοχος του λογαριασμού με τον οποίο συνδέονται έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες, ενώ οι ιδιότητές τους σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποικίλλουν: εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, διαχειριστές και Internet users.

Ακόμα, από το σύνολο των δεδομένων εξήχθησαν 2.286 διευθύνσεις που συνδέονται με πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος. Κάποιες από αυτές τις διευθύνσεις αλληλεπικαλύπτονται, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες -μία λέξη ή μερικά γράμματα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *