Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι στο Ρεγγίνι. Με ζημιές το 93% των σπιτιών. Καθησυχαστικός ο Ε.Λέκκας δεν περιμένει μεγαλύτερο σεισμό

Ο εφιάλτης επέστρεψε για τους κατοίκους στο Ρεγγίνι μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις των 4,4 και…

4,7 ρίχτερ. Με την γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους αναγκάστηκαν να περάσουν την νύχτα σε ράντζα στις αυλές ή στα αυτοκίνητα. Ελάχιστοι επέλεξαν να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα με έξοδα της πολιτείας.

Το δημοτικό σχολείο στο Ρεγγίνι την Τρίτη παρέμεινε κλειστό λόγω του σεισμού και τα παιδιά θα θυμούνται για πάντα τις ημέρες αυτές. Ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ στις 7 Αυγούστου άφησε πίσω του πολλά σπίτια του χωριού τραυματισμένα.Τα ήδη επιβαρυμένα κτίσματα δείχνουν να μην αντέχουν την μετασεισμική ακολουθία.

Ακόμη και σπίτια όμως τα οποία δεν είχαν ούτε μια ρωγμή χθες προστέθηκαν στην λίστα των μηχανικών που πραγματοποιούν αυτοψία.Οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι περιγράφουν την στιγμή του εγκέλαδου και ζητούν απαντήσεις για το πότε θα επιστρέψουν στα κρεβάτια τους και πως θα πληρώσουν για την επισκευή των ζημιών.

Ο τελευταίος σεισμός έγινε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 10.39 και είχε μέγεθος 4,4 ρίχτερ. Την ώρα που το συνεργείο του Star κατέγραφε την κατάσταση στο Ρεγγίνι, το πλησιέστερο χωριό στο επίκεντρο μόλις 5χλμ.Οι καταπτώσεις βράχων και η σκόνη που σηκώνεται στο βουνό πάνω από την πλατεία εντείνουν το αίσθημα του φόβου και την ανασφάλεια των πολιτών.

Επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με επικεφαλής τον γεωλόγο Ευθύμιο Λέκκα μετέβη στην περιοχή λίγες ώρες μετά την δίδυμη σεισμική δόνηση. Ο κ.Λέκκας εκφράζει την βεβαιότητα ότι τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί δεν πρόκειται να δώσουν σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους.

Η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει μήνες και είναι απόλυτα φυσιολογική ενώ οι επιστήμονες μελετούν την ιδιομορφία του εδάφους της περιοχής.Σύμφωνα με την δημοτική αρχή έχουν ακολουθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα ποσά για την φιλοξενία των κατοίκων σε ξενοδοχείο για όσες ημέρες χρειαστεί.

Οι κάτοικοι των σπιτιών που κρίνονται ακατάλληλα μπορούν να νοικιάσουν σπίτι στην περιοχή των Καμένων Βούρλων με επιδότηση μέχρι και 300 ευρώ τον μήνα.

Για τον συντονισμό της κατάστασης πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις μια νωρίς το πρωί στα Καμένα Βούρλα και η δεύτερη στο δημαρχείο της Αμφίκλειας το μεσημέρι.Ζημιές έχουν καταγραφεί και στις Καρυές, στην Ανάβρα, την Μενδενίτσα, το Καλλίδρομο και στην Αμφίκλεια.

   

 
 http://www.lamiastar.gr
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *