Γιατί 9 ενεργειακοί κολοσσοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου στην Ευρώπη

Ζήτημα ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν επεκταθεί η «σκληρή» ευρωπαϊκή γραμμή, υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, θέτουν εννέα ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης με υπόμνημα προς το…..
Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο.

Οι εταιρίες GDF Suez, Eni,  Enel, Eon, RWE, GasTerra, Iberdrola, Gas Natural και Vattenfall, με κοινές προτάσεις, επιδιώκουν να αποτρέψουν τους ηγέτες της Ε.Ε. από την ιδέα να θέσουν νέο δεσμευτικό στόχο για τις ΑΠΕ έως το 2030.

Ο περίφημος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και 20% διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2020, σύμφωνα με τους εννέα ευρωπαϊκούς κολοσσούς της ενέργειας, θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών της ΕΕ, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν είναι πλέον εγγυημένη, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε άνοδο, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί και οι ενεργειακοί λογαριασμοί αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον  Gérard Mestrallet, διευθύνονται σύμβουλο της GDF Suez, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι υπερβολικές επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες έχουν αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές ενέργειας.

Με άλλα λόγια, το σύστημα των επιδοτήσεων που έχει δομήσει η Ευρώπη για τις ΑΠΕ, δεν είναι βιώσιμο και τα οικονομικά κίνητρα θα πρέπει να δίνονται μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, τεχνολογιών που δεν είναι ώριμες.

Ήδη οι χώρες του Νότου με πρώτη την Ισπανία, αλλά και η Ιταλία έχουν κουρέψει τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Όσο δε για την Ελλάδα, η κρίση οδήγησε σε βίαιη ανατροπή του… «πράσινου οράματος» της προηγούμενης κυβέρνησης και τα αλλεπάλληλα κουρέματα στις ταρίφες δεν μπορούν να αποδώσουν.

Το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, με έλλειμμα της τάξεως των 600 εκ ευρώ, αποτελεί χαρακτηριστικό παραδείγματα του «πράσσειν άλογα», τόσο της Ε.Ε.  όσο και της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, που με …μπροστάρισα την «Πράσινη Τίνα», επαγγελόταν την «Πράσινη Ανάπτυξη» και τα «Πράσινα Άλογα», ως λύση ακόμη και για την…. αποπληρωμή χρέους!

 http://rizopoulospost.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *