9 δισ. από μισθούς και συντάξεις

«Για το 2013 το κουβεντιάζουμε, είναι δύσκολο να πέσει κάτω από τα 9 δισ. Υπάρχει επιμονή εκεί, παρότι το έθεσα στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν αυτό. Δεν είναι μόνο δαπάνες αλλά και φόροι». Απόγευμα Πέμπτης ο Στουρνάρας ξεφουρνίζει για πρώτη φορά ότι το «πακέτο» για το 2013 θα πάει στα 9 δισ., αντί για τα 7,8 δισ. που ήταν μέχρι τώρα. Το κείμενο είναι από την «άτυπη ενημέρωση» που…
στέλνει γραπτά το υπουργείο Οικονομικών, για να διαμορφώσει κλίμα στα ΜΜΕ (πέρα από τις διαρροές που κάνουν ο ίδιος ο Στουρνάρας και οι συνεργάτες του).

Στο ίδιο non paper αναφέρεται: «Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικά μισθολόγια. Οι συντάξεις είναι περίπου 4,9 δισ. για το 2013». Πόσο ήταν μέχρι τώρα το πετσόκομμα των συντάξεων για το 2013; Σύμφωνα και με τις διαρροές και με το προσχέδιο του προϋπολογιοσμού, ήταν 3,8 δισ. Μέχρι τα 4,9 δισ. που πήγε τώρα έχουμε μια αύξηση της τάξης του 29%. Και ο Στουρνάρας το «ξεφουρνίζει» σαν να μην τρέχει τίποτα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι έχει να γίνει, τι πετσόκομμα έχει να πέσει ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις.

Στις 5 Οκτώβρη, πάλι με «άτυπη ενημέρωση», ο Στουρνάρας ισχυριζόταν ότι «η κυβέρνηση με την τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής». Στις 11 Οκτώβρη και αφού μεσολάβησαν και η κρυάδα του Eurogroup και η επίσκεψη Μέρκελ, ο Στουρνάρας άλλαξε το χαβά: «Οντως πήγε καλά σήμερα. Υπάρχει πρόοδος, αρχίζουν και μας στέλνουν τα prior actions για να τα κοιτάξουμε. Είμαστε κοντά σε συμφωνία, ελπίζουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα να έχουμε κλείσει τα περισσότερα θέματα. Ελπίζουμε να έχουμε κλείσει στα δημοσιονομικά και στα prior actions». Μ’ άλλα λόγια, στη σύνοδο κορυφής δε θα είναι έτοιμοι και επομένως «το θέμα της Ελλάδας» δε θα μπει, αφού ούτε τελική συμφωνία θα έχει υπάρξει ούτε η τρόικα θα έχει συντάξει την έκθεση, την οποία θέτουν ως προαπαιτούμενο για κάθε συζήτηση και η Μέρκελ και ο Ολάντ και όλοι οι υπόλοιποι.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί ν’ αποτελεί πλήγμα για τον Σαμαρά, που θα ήθελε να γυρίσει με έναν υπαινιγμό έστω για την «επιμήκυνση», για να ‘χει κάτι να πλασάρει δημαγωγικά στον ελληνικό λαό, για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, όμως, δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως το «πακέτο» γίνεται ολοένα και πιο εφιαλτικό. Οχι μόνο γίνεται πιο «εμπροσθοβαρές» (μπαίνουν περισσότερα μέτρα για το 2013), αλλά και τα μέτρα του γέρνουν ολοένα και περισσότερο προς το τρίπτυχο μισθοί-συντάξεις-κοινωνικές δαπάνες, αφού η τρόικα απορρίπτει διάφορα μέτρα που εκτιμά ότι δε θα έχουν την απόδοση που υποστηρίζει το επιτελείο του Στουρνάρα.

Ανακεφαλαιώνοντας, πάντα σύμφωνα με όσα ατύπως λέει ο Στουρνάρας, έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής μέτρα 11,5 δισ. («το κενό “νετ” είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ») και απ’ αυτά τα 9 δισ. θα παρθούν το 2013 και θα αφορούν στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό μισθούς και συντάξεις.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, σε τι επίπεδα αθλιότητας θα βυθιστεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Με την ανεργία (την επίσημη, τη σαφώς υποεκτιμημένη) να έχει ξεπεράσει το 25% τον Ιούλη (25,1% έδωσε η ΕλΣτατ) και με την καπιταλιστική ύφεση να βαθαίνει (που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και υποαπασχόληση) η «κινεζοποίηση» δε θα είναι κάποια απειλή για το μέλλον, αλλά καθημερινός εφιάλτης για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων.

eksegersi.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *