Νέα παράταση για το Ε9 σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Νέα παράταση στην υποβολή του Ε9 σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά τα τεχνικά προβλήματα οι υποβολές Ε9 ξεπέρασαν τις αρχικά υπολογιζόμενες.
Σύμφωνα με Τα Νέα, από τα μέσα Ιουλίου, οπότε η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία…

μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης είχαν συνολικά υποβληθεί περίπου 800.000 δηλώσεις Ε9, όταν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκτιμούσε ότι οι συνολικές υποβολές θα ανέρχονταν εφέτος σε 500.000.

Μάλιστα, το Τaxisnet «δοκιμάσθηκε» χθες και προχθές καθώς οι ημερήσιες υποβολές ξεπέρασαν τις 100.000 (200.000 στο διήμερο), όταν κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπερνούσαν τις 40.000.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται πλέον στο να παρατείνει τη διαδικασία υποβολής των Ε9 που κανονικά ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ για τους φορολογουμένους που είχαν μεταβολές στην περιουσία τους το 2012. Αυτό θα γίνει είτε με επίσημη παράταση, είτε με σιωπηρή, δηλαδή δεν θα υπάρξουν κυρώσεις ή πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες υποβολές.

Τεράστια προβλήματα
Πρέπει να σημειωθεί πως και χθες όσοι προσπάθησαν να υποβάλουν Ε9 ήλθαν αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς τα τεχνικά προβλήματα της ηλεκτρονικής εφαρμογής δεν έχουν επιλυθεί πλήρως.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις φορολογούμενοι μετά την είσοδο στα ηλεκτρονικά Ε9 βρέθηκαν ενώπιον στοιχείων άγνωστων υπόχρεων, αλλά και άγνωστων ακίνητων που δεν είχαν καμία σχέση με όσα είχαν δηλώσει.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες που έγιναν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι εν λόγω χρηστές του Taxisnet όχι μόνο έβλεπαν τα ακίνητα άλλων φορολογουμένων, αλλά μπορούσαν να προβούν σε τροποποιήσεις επ΄αυτών ακόμη και να τα διαγράψουν.

Στελέχη της Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέδωσαν το πρόβλημα σε παραμετροποίηση που έγινε στο Taxisnet προκείμενου να αυξηθεί η ταχύτητα του και διαβεβαίωσαν πως μετά τις πρώτες αναφορές το πρόβλημα εντοπίσθηκε και επιδιορθώθηκε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *