Aναδίπλωση ΣΥΡΙΖΑ με αποδήμους

Η υπαναχώρηση έγκειται στο μείζον θέμα της προσμέτρησης της ψήφου στο συνολικό αποτέλεσμα, κάτι που δέχονταν όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον φαίνεται πως συζητεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, αρκεί να ισχύσουν οι σαφείς όροι και περιορισμοί που θέτουν τα άλλα κόμματα της Αριστεράς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Mε έναν πολιτικό ελιγμό, υπό τον φόβο της απομόνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες στην Πολιτική Γραμματεία να υπαναχωρήσει της αρχικής θέσης του για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνοντας πως μπορεί να βρεθεί συναινετική λύση πάνω στην πρόταση που έχουν καταθέσει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Η υπαναχώρηση έγκειται στο μείζον θέμα της προσμέτρησης της ψήφου στο συνολικό αποτέλεσμα, κάτι που δέχονταν όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ και πλέον φαίνεται πως συζητά και η αξιωματική αντιπολίτευση, αρκεί να ισχύσουν οι σαφείς όροι και περιορισμοί που θέτουν τα άλλα κόμματα της Αριστεράς.

Η αλλαγή στάσης ήταν μονόδρομος για πολλούς εντός του κόμματος, καθώς ο κίνδυνος να περάσει τελικά η ψήφος των ομογενών, με μόνο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει, ήταν ορατός. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κόστος για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν διπλό: αφενός θα έχανε ψήφους από το εξωτερικό, καθώς πολύ δύσκολα θα ψήφιζε κάποιος ένα κόμμα που δεν θα είχε συναινέσει στο δικαίωμά του να ψηφίζει, και αφετέρου θα του έκανε ζημιά και στο εσωτερικό, καθώς θα εμφανιζόταν απομονωμένο. Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας με τον συγκεκριμένο ελιγμό αποφάσισε να μπει στο «παιχνίδι» έστω και στο παρά πέντε και να ζητήσει συναίνεση πάνω στην πρόταση του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, που, όπως προειπώθηκε, βάζουν πολλές παραμέτρους, όπως η ύπαρξη ΑΦΜ αλλά και χρονικό εύρος αποχώρησης από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κομβικό ρόλο στην αλλαγή στάσης έπαιξε όχι μόνο ο ΑΦΜ, αλλά κυρίως το χρονικό όριο που μπαίνει.

Συγκεκριμένα, τα 30 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα που θέτει ως ορίζοντα το ΚΚΕ, ικανοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς περιορίζουν τους ψηφοφόρους κυρίως στην τελευταία 10ετία, αφού τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 δεν υπήρχαν «μεγάλα κύματα μεταναστών». Στην Κουμουνδούρου, δε, εικάζουν πως την τελευταία δεκαετία έφυγε νέος κόσμος «λόγω της χρεοκοπίας που προκάλεσαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.» και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρει δεξαμενές ψηφοφόρων. Αντίθετα, αν το δικαίωμα ήταν καθολικό, θεωρείται βέβαιο πως η υπεροπλία της Ν.Δ. θα ήταν συντριπτική. Σε κάθε περίπτωση, η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτευχθεί με τον όρο τον οποίο στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν «αδιαπραγμάτευτο». Πρόκειται για την αναθεώρηση του άρθρου 54, που πρακτικά σημαίνει πως οι περιορισμοί που θα τεθούν δεν θα μπορούν να εκπέσουν στα δικαστήρια.

Χθες, πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε στα κόμματα το προσχέδιο συμφωνίας, με μόνη και απαράβατη γραμμή για την κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε και ο κ. Μητσοτάκης, την ισοτιμία της ψήφου –Ελλήνων εντός και Ελλήνων εκτός επικρατείας– και την προσμέτρηση στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό θα προσέκρουε στο Σύνταγμα. Στη συμβιβαστική πρόταση που έχει αποστείλει ο υπουργός Εσωτερικών προβλέπεται να ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν οικονομική σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όσοι διαθέτουν ΑΦΜ και απουσιάζουν από την Ελλάδα έως 30 χρόνια. Για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος προβλέπεται ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία και συμφωνημένους χώρους, αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Προβλέπεται ακόμη η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *