Aδιέξοδο με τα σκουπίδια στην Ολυμπία

Αμάζευτα παραμένουν τα σκουπίδια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας τις τελευταίες ημέρες, με τον δήμο να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μετά την απαγόρευση απόθεσης των….

απορριμμάτων στη θέση «Χάλκοβα» δεν υπάρχει χώρος για την απόθεσή τους, κι έτσι, γύρω από τους κάδους έχουν αρχίσει να δημιουργούνται βουνά με σκουπίδια.

Η τελευταία αποκομιδή έγινε την περασμένη Παρασκευή, παραμονές της Αποκριάς, γεμίζοντας και το τελευταίο άδειο απορριμματοφόρο του δήμου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο σε θέματα καθαριότητας αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργακόπουλο, μέσα στα απορριμματοφόρα υπάρχουν 30 τόνοι σκουπιδιών και σε όλο τον δήμο, από το Σάββατο μέχρι και χθες Τετάρτη, υπολογίζεται ότι τα αμάζευτα σκουπίδια ξεπερνούν τους 60 τόνους. Ποσότητα που μέρα με την ημέρα αυξάνεται, αφού δεν μαζεύονται.
Εξετάζονται λύσεις
Αυτή τη στιγμή, και μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης, έχουν «πέσει» στο τραπέζι δύο λύσεις που θα βγάλουν τον δήμο από το αδιέξοδο. Η μεν πρώτη, αφορά τη μεταφορά των σκουπιδιών στον ΧΑΔΑ της Φυλής, με κόστος 123 ευρώ ανά τόνο.
«Αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν 100 περίπου τόνοι έτοιμοι προς μεταφορά και απόθεση, δηλαδή 30 στα αυτοκίνητα και πάνω από 60 στο δρόμο, τότε το κόστος πλησιάζει τις 13.000 ευρώ, το οποίο θα επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά του δήμου, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο», εξηγεί ο κ.Γεωργακόπουλος. Γι’ αυτό και ο δήμος εξετάζει μια ακόμα λύση, η οποία αφορά την απόθεση σε παλιό ΧΑΔΑ, στα γεωγραφικά όρια του δήμου, που πρόκειται να αποκατασταθεί άμεσα.
«Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε από την Περιφέρεια άδεια για προσωρινή απόθεση ενός ή δυο μηνών, μέχρι δηλαδή την έναρξη των εργασιών. Κι αυτό, αφού προηγηθεί συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, με δέσμευση για απόθεση μόνο των δικών μας απορριμμάτων, μέχρι την έναρξη των εργασιών. Μέχρι τότε πιστεύουμε θα έχει βρεθεί και οικόπεδο για την εγκατάσταση του δεματοποιητή», σημείωσε ο κ.Γεωργακόπουλος.
Όχι Υπ.ΠΟ για Λάκκες
Ο δήμος πράγματι, είναι στη διαδικασία εξεύρεσης χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Αρχικά πρότεινε οικόπεδο στη θέση «Λάκκες» στην περιοχή του Μάγειρα, η οποία ωστόσο δεν πήρε έγκριση από την Ζ΄ ΕΠΚΑ και το αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς σε ευθεία γραμμή απέχει μόλις 1.400 μέτρα (απαιτούνται τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα) από τη Ζώνη Β΄. Οπότε, αυτή η πρόταση έπεσε στο κενό και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, εξετάζει πλέον άλλους χώρους και οικόπεδα, ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί η λύση.

patrinews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *