Agora: Smartphones και δορυφορική πλοήγηση για ασφαλέστερες και πιο «έξυπνες» συναυλίες

Agora: Smartphones και δορυφορική πλοήγηση για ασφαλέστερες και πιο «έξυπνες» συναυλίες

Shutterstock

Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες είναι κοινό φαινόμενο στην Ευρώπη το καλοκαίρι, ωστόσο η μεγάλη προσέλευση κόσμου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα- και για αυτό ένα νέο πρόγραμμα, με τη στήριξη του ΕΟΔ, χρησιμοποιεί smartphones (πανταχού παρόντα σε φεστιβάλ και συναυλίες πλέον) για τη μείωση του συνωστισμού, την αποφυγή των χώρων που έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους και τη διατήρηση της συνοχής μιας ομάδας φίλων που έχουν πάει μαζί.

«Πλέον λίγο πολύ όλοι όσοι πάνε σε φεστιβάλ έχουν μαζί τους smartphone» λέει ο Αλεξάντρου Παντέλε, μηχανικός της ρουμανικής InSpace Engineering ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα Agora. «Τα χρησιμοποιούν για να μοιράζονται selfies και updates με φίλους ή να κοιτούν τις εφαρμογές των φεστιβάλ για να κάνουν τα σχέδιά τους. Αυτό που σχεδιάζουμε με το Agora είναι να μετατρέψουμε όλα αυτά τα smartphones- και ειδικά τους ενσωματωμένους τους δέκτες δορυφορικής πλοήγησης- σε ένα μέσο συγκέντρωσης και διαμοιρασμού πληροφοριών, για τη βελτίωση της οργάνωσης, της ασφάλειας και της απόλαυσης σε μεγάλα events».

Για αρχή, σημειώνει, το Agora θα δίνει στους διοργανωτές μια εικόνα σχετικά με το πού βρίσκεται ο καθένας σε μια περιοχή, με βάση τον χάρτη της- υποδεικνύοντας ποιοι χώροι παρουσιάζουν υπερβολικό συνωστισμό και χρήζουν πιθανώς αύξησης της ασφάλειας ή εκκένωσης.

«Ένα άλλο module του Agora δίνει στους διοργανωτές εικόνα για το προσωπικό και τη δυνατότητα να τους στέλνουν geotagged μηνύματα σε σημεία στο πλέγμα/ χάρτη – αυτό θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί σε μαζική αποστολή μηνυμάτων, αν χρειάζεται. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πούμε σε όλους σε ένα σημείο του φεστιβάλ πως κάποιες τουαλέτες δεν λειτουργούν και να τους καθοδηγούμε σε εναλλακτικές. Τέλος, για τους επισκέπτες, το Agora τους επιτρέπει να βλέπουν πού είναι οι φίλοι τους προκειμένου να αποφεύγουν να χάνονται και να περιορίζεται ο χρόνος που απαιτείται για πράγματα όπως η εύρεση των καλύτερων σημείων για να φας κλπ. Επίσης, μπορούν να αποσταλούν ή να ληφθούν κλήσεις εκτάκτου ανάγκης».

Το όνομα του Agora προφανώς προέρχεται από την αρχαιοελληνική Αγορά, όπου γίνονταν οι συνελεύσεις της Εκκλησίας του Δήμου. Το σύστημα λειτουργεί καταγράφοντας τη θέση του κάθε smartphone που έχει εγγραφεί σε αυτό ανά πέντε λεπτά περίπου (ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί ή μειωθεί ανάλογα με την κίνηση και τον αριθμό των ανθρώπων στο event, φτάνοντας μέχρι και τα 30 δευτερόλεπτα). Βασίζεται σε 4G και Wifi, ωστόσο απαιτεί μικρό bandwidth. «Ραχοκοκκαλιά» του συστήματος είναι μια cloud data processing service, που διαχειρίζεται την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων που απαρτίζουν το όλο σύστημα και διατηρεί μια βάση δεδομένων με τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις τοποθεσίες τους.

«Η ιδέα μας είναι πως οι διοργανωτές φεστιβάλ θα περιλαμβάνουν την τεχνολογία μας στις εφαρμογές τους, που θα κατεβάζουν οι παρευρισκόμενοι» λέει ο Αλεξάντρου. «Αυτό μας επιτρέπει να αποφύγουμε τη δύσκολη δουλειά του να προσεγγίσουμε τους χρήστες, καθώς το κάνουν ήδη οι διοργανωτές».

Όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα του συστήματος, ο Αλεξάντρου διαβεβαιώνει πως η συλλογή των δεδομένων γίνεται ανώνυμα και απόλυτα σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο GDPR. «Δεν έχουμε αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών πέρα από την τοποθεσία, που είναι απλά μια ένδειξη σε μια οθόνη, με βάση έναν μοναδικό κωδικό που παράγεται κατά την εγγραφή, και μπορεί να απενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *