Ai-Da: Μια ρομποτική καλλιτέχνης

Ai-Da: Μια ρομποτική καλλιτέχνης

REUTERS/MATTHEW STOCK

Δείτε ακόμα

  • Μαύρα κουτιά στέλνουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από αεροπορικά ατυχήματα 08/02 16:03
  • Η ΝASA θα στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη 09/02 08:45
  • «Βαφτίσια» για το ρόβερ του προγράμματος ExoMars για τον Άρη 08/02 15:59

Το ερώτημα κατά πόσο τα ρομπότ μπορούν να είναι δημιουργικά είναι ένα από τα σημαντικότερα στους χώρους της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, και ο Έινταν Μέλερ, Βρετανός ιδιοκτήτης γκαλερί, φιλοδοξεί να συμβάλει στην απάντησή του με την Ai-Da: Ένα ρομπότ το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα είναι σε θέση να ζωγραφίζει ανθρώπους με ένα μολύβι στο χέρι της, απλά και μόνο «κοιτώντας» τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μέλερ επιβλέπει τα τελευταία στάδια της δημιουργίας της από μηχανικούς της Engineered Arts στο Κόρνγουολ και τη χαρακτηρίζει την πρώτη «υπερ- ρεαλιστική ρομποτική καλλιτέχνη τεχνητής νοημοσύνης» στον κόσμο. Το όνομά της είναι εμπνευσμένο από τη Βρετανίδα μαθηματικό και πρωτοπόρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών Έιντα Λάβλεϊς, και η φιλοδοξία του για αυτήν είναι να φτάσει στο σημείο να λειτουργεί σαν τους ανθρώπους «ομολόγους» της.

REUTERS/MATTHEW STOCK

«Θα σχεδιάζει στα αλήθεια, και ελπίζουμε μετά να αναπτύξουμε τεχνολογία για να μπορεί να ζωγραφίζει» είπε ο Μέλερ, αφού επέβλεψε την τοποθέτηση «τριχών» στο προσθετικό κεφάλι του ρομπότ από ειδικούς, προκειμένου να τη «ζωντανέψουν». «Αλλά επίσης, ως performance καλλιτέχνης θα μπορεί να αλληλεπιδρά με το κοινό και να περνά μηνύματα- θέτοντας ερωτήματα για την τεχνολογία σήμερα».

Οι κινήσεις του ρομπότ είναι ιδιαίτερα «ζωντανές», ενώ οι κάμερες στα μάτια της είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η Ai-Da μπορεί να κάνει οπτική επαφή, κοιτώντας τον άνθρωπο θεατή στα μάτια, και να τον παρατηρεί ενώ κινείται σε ένα χώρο, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια της. Εάν ο θεατής την πλησιάσει πολύ, αυτή θα απομακρυνθεί, ανοιγοκλείνοντας «έκπληκτη» τα μάτια.

REUTERS/MATTHEW STOCK

Οι κατασκευαστές του ρομπότ λένε ότι θα αποκτήσει ένα σώμα «RoboThespian», με εκφραστικές κινήσεις, ενώ θα είναι σε θέση να δέχεται και να απαντά ερωτήσεις. «Υπάρχει μια τεχνητή νοημοσύνη που “τρέχει” στο computer vision, η οποία επιτρέπει στο ρομπότ να παρατηρεί πρόσωπα για να αναγνωρίζει χαρακτηριστικά προσώπου και να μιμείται την έκφρασή σας» είπε ο Μάρκους Χολντ, Design& Production Engineer της Engineered Arts.

Οι δημιουργοί του ρομπότ χρησιμοποιούν τεχνολογία «Mesmer» για κάνουν το κεφάλι όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται, και όταν τελειώσουν τη δουλειά τους, το αποτέλεσμα θα διαθέτει ανάμεικτα φυλετικά χαρακτηρικά με μακριά μαύρα μαλλιά, δέρμα σιλικόνης και 3D printed δόντια.

Η παρουσίαση της έκθεσης της Ai-Da, «Unsecured Futures, θα γίνει τον Μάιο στο University of Oxford, και τα σκίτσα της θα παρουσιαστούν στο Λονδίνο τον Νοέμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *