Airbus: Παύει η παραγωγή του A380 «superjumbo», του μεγαλύτερου επιβατηγού αεροπλάνου στον κόσμο

Airbus: Παύει η παραγωγή του A380 «superjumbo», του μεγαλύτερου επιβατηγού αεροπλάνου στον κόσμο

wikimedia/Flickr user Axwel

Δείτε ακόμα

  • Αποχαιρετισμός στο Opportunity, μετά από σχεδόν 15 χρόνια εξερεύνησης του Άρη 14/02 09:33
  • Νέα «φιλοσοφία» για προσεδάφιση βαρέων φορτίων στον Άρη 13/02 23:15

Η Airbus ανακοίνωσε πως σταματάει την παραγωγή του Α380 «superjumbo»- του μεγαλύτερου επιβατηγού αεροπλάνου που υπάρχει σήμερα στον κόσμο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρει πως θα κάνει τις τελευταίες παραδόσεις του αεροπλάνου του 2021. Η Airbus κατέληξε σε αυτή την απόφαση αφού η Emirates – ο μεγαλύτερος πελάτης για το Α380 – μείωσε την παραγγελία της. Όπως σημειώνει το BBC, το – ομολογουμένως ακριβό- αεροσκάφος φαίνεται ότι δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί πιο αποδοτικά, μικρότερα μοντέλα.

Στη σχετική της ανακοίνωση την Πέμπτη, η Airbus αναφέρει πως η Emirates μειώνει την παραγγελία της από τα 162 στα 123 αεροσκάφη. «Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, δεν έχουμε ουσιώδες backlog παραγγελιών Α380 και συνεπώς δεν υπάρχει βάση για τη συνέχιση της παραγωγής, παρά όλες μας τις προσπάθειες πώλησης με άλλες αερογραμμές τα τελευταία χρόνια. Αυτό οδηγεί στο τέλος των παραδόσεων Α380 το 2021» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Τομ Έντερες.

Η Airbus εγκαταλείπει το εμβληματικό A380 superjumbo

«Το Α380 δεν είναι μόνο ένα εκπληκτικό μηχανολογικό και βιομηχανικό επίτευγμα. Οι επιβάτες σε ολόκληρο τον κόσμο λατρεύουν να πετούν με αυτό το υπέροχο αεροσκάφος. Οπότε η σημερινή ανακοίνωση είναι οδυνηρή για εμάς και τις κοινότητες του Α380 σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κολοσσό της αεροπορικής βιομηχανίας, το Α380 είναι η «ναυαρχίδα» της Emirates και έχει συμβάλει στην επιτυχία της αερογραμμής για διάστημα άνω των 10 ετών. «Όσο και αν λυπούμαστε για την απόφαση της αερογραμμής, η επιλογή του Α330neo και του Α350 για τη μελλοντική της ανάπτυξη είναι μεγάλη δήλωση στήριξης προς την πολύ ανταγωνιστική κατηγορία widebody αεροσκαφών μας» σημείωσε ο Γκιγιόμ Φορί, πρόεδρος της Airbus Commercial Aircraft και μελλοντικός CEO της Airbus.

Η εταιρεία θα αρχίσει συζητήσεις με κοινωνικούς εταίρους εντός των επόμενων εβδομάδων σχετικά με τις 3.000-3.500 θέσεις εργασίας που μπορεί να επηρεαστούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, η συνεχιζόμενη βελτίωση της πορείας του Α320 και η νέα παραγγελία της Emirates Airline (η οποία παρήγγειλε 40 Α330-900 και 30 Α350-900) θα παρέχει «σημαντικό αριθμό ευκαιριών εσωτερικής κινητικότητας».

EURONEWS Airbus: Τέλος στην παραγωγή των A380 superjumbo

Η Airbus ήλπιζε πως το superjumbo θα ανταγωνιζόταν αποτελεσματικά το 747 της Boeing. Το μεγάλο αεροπλάνο, που έκανε την πρώτη του εμπορική πτήση το 2007, ήταν δημοφιλές στους επιβάτες, ωστόσο τα κόστη ήταν ψηλά και η ζήτηση από αερογραμμές εν τέλει «στέγνωσε», καθώς η βιομηχανία αλλάζει προτιμήσεις, στρεφόμενη από μεγάλα μοντέλα σαν το τετρακινητήριο Α380 σε μικρότερα, wide-body αεροσκάφη.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *