Apple: Επιπλέον δασμοί από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα θα βοηθήσουν τους ανταγωνιστές μας

Apple: Επιπλέον δασμοί από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα θα βοηθήσουν τους ανταγωνιστές μας

REUTERS/Lucas Jackson

Να εγκαταλείψει τα σχέδια για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση η Apple, ενώνοντας τη φωνή της με αυτές άλλων εταιρειών.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως ενδεχομένως να επιβάλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Όπως αναφέρει το BBC, σε επιστολή της η Apple ζητά από τον Λευκό Οίκο να εγκαταλείψει τα σχέδια για δασμούς, υποστηρίζοντας αυτό που θα κάνουν θα είναι να διαμορφώσουν το «γήπεδο» υπέρ των διεθνών αντιπάλων της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προτεινόμενοι δασμοί θα κάλυπταν βασικά της προϊόντα, περιλαμβανομένων του iPhone, του iPad και των Airpods, καθώς και τμήματα που χρησιμοποιούνται για την επισκευή συσκευών στις ΗΠΑ.

«Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση να μην επιβάλει δασμούς σε αυτά τα προϊόντα» ανέφερε η Apple στο μήνυμά της προς τον Εμπορικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, που εξετάζει τα συγκεκριμένα θέματα. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, επιπλέον δασμοί θα έπλητταν τη «διεθνή ανταγωνιστικότητά της».

Σύμφωνα με την Apple, οι Κινέζοι ανταγωνιστές- μεταξύ των οποίων και η Huawei- δεν έχουν «σημαντική παρουσία» στην αμερικανική αγορά και ως εκ τούτου δεν θα επηρεάζονταν από τους δασμούς. «Ένας δασμός των ΗΠΑ, ως εκ τούτου, θα διαμόρφωνε το “γήπεδο” υπέρ των διεθνών ανταγωνιστών μας» υποστηρίζει στην επιστολή της η εταιρεία, η οποία έρχεται μετά από αναφορές πως ζήτησε από προμηθευτές να διερευνήσουν δυνατότητες μεταφοράς παραγωγής από την Κίνα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να εγκαταλείψει σχέδια για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, κάνοντας λόγο για κίνδυνο στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της. Σε αντίστοιχη κίνηση προέβησαν και οι Microsoft, Dell, HP και Intel, προειδοποιώντας πως οι προτεινόμενοι δασμοί θα αύξαναν τις τιμές των laptops και των tablets τουλάχιστον κατά 19%.

Οι ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τον εμπορικό πόλεμο τον προηγούμενο μήνα, αυξάνοντας τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας το Πεκίνο να προβεί σε αντίποινα. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο, και τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί κλιμάκωση, λόγω της πίεσης προς τη Huawei.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *