Apple: Πρώην εργαζόμενος κατηγορείται για κλοπή μυστικών τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων

Apple: Πρώην εργαζόμενος κατηγορείται για κλοπή μυστικών τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων

REUTERS/Yuya Shino

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος πρώην εργαζομένου της Apple για κλοπή εμπορικών μυστικών τη Δευτέρα: Ειδικότερα, ο Ξιαολάνγκ Ζανγκ κατηγορείται πως κατέβασε σχέδια που σχετίζονταν με ένα αυτόνομο όχημα στο προσωπικό του laptop πριν προσπαθήσει να εγκαταλείψει τη χώρα, με προορισμό την Κίνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα έγγραφα που υποβλήθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο αναφέρουν ότι ο πρώην εργαζόμενος αποκάλυψε την πρόθεσή του να εργαστεί σε μια κινεζική startup του χώρου των αυτόνομων οχημάτων και έκλεισε πτήση της τελευταίας στιγμής για την Κίνα, αφού κατέβασε τα σχέδια για μια πλακέτα κυκλωμάτων για ένα αυτόνομο όχημα. Οι αρχές συνέλαβαν τον Ζανγκ στις 7 Ιουλίου στο αεροδρόμιο του Σαν Χοσέ.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε αυτό το ζήτημα, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίζουμε πως αυτό το άτομο και άλλα που εμπλέκονται θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Apple.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Ζανγκ είχε προσληφθεί για την ανάπτυξη λογισμικού και hardware για το πρόγραμμα αυτόνομων οχημάτων της Apple, όπου σχεδίαζε και δοκίμαζε πλακέτες κυκλωμάτων για την ανάλυση δεδομένων αισθητήρων. Τον Απρίλιο πήρε άδεια πατρότητας και ταξίδεψε με την οικογένειά του στην Κίνα. Όταν επέστρεψε είπε στον προϊστάμενό του πως σχεδίαζε να παραιτηθεί, να γυρίσει πίσω στην Κίνα και να εργαστεί για την Xiaopeng Motors, μια εταιρεία «έξυπνων» ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία είχε την έδρα της εκεί, αλλά και γραφεία στη Σίλικον Βάλεϊ. Από τότε που έφυγε από την Apple, ο Ζανγκ εργαζόταν στη θυγατρική της Xiaopeng Motors στις ΗΠΑ, XΜotors.

Ο προϊστάμενος του Ζανγκ κάλεσε στελέχη ασφαλείας της Apple, που ανακάλυψαν ότι ο Ζανγκ είχε πραγματοποιήσει έρευνες σε βάθος πάνω σε μυστικές βάσεις δεδομένων και είχε μπει στο campus της Apple στις 28 Απριλίου, ενώ υποτίθεται πως έλειπε, σύμφωνα με τα έγγραφα. Όσο ήταν εκεί, με βάση τις καταγγελίες, πήρε πλακέτες και έναν server από εργαστήριο τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων, ενώ συνάδελφοί του τού έδειξαν ένα τσιπ.

Η XΜotors σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τον «βαθύ προβληματισμό της», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο Ζανγκ παρείχε κάποιου είδους εμπιστευτικές πληροφορίες από την Apple στην XΜotors. Επίσης, τόνισε ότι ο Ζανγκ έχει απολυθεί και πως η εταιρεία συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές.

Ο ίδιος είπε σε στελέχη της Apple πως είχε πάρει το hardware από το εργαστήριο επειδή ήθελε να μετατεθεί σε μια νέα θέση εντός της Apple και εκτιμούσε πως θα του ήταν χρήσιμο. Επίσης, φέρεται να κατέβασε δεδομένα σε προσωπικό του υπολογιστή, περιλαμβανομένου ενός σχεδίου 25 σελίδων για μια πλακέτα αυτόνομου οχήματος- έγγραφο που έχει χαρακτηριστεί ως η βάση των κατηγοριών εναντίον του.

Όπως σημειώνει το Reuters, στα έγγραφα της υπόθεσης φαίνεται να υποδεικνύεται πως η Apple δουλεύει πάνω στη «σύμπηξη αισθητήρων» (sensor fusion), που χρησιμοποιεί ήδη στα iPhones για ακριβέστερο εντοπισμό θέσης. Η τεχνολογία αυτή θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τα αυτόνομα οχήματα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *