Σε περίπτωση που η Apple αγόραζε την Ελλάδα;

Του Μανώλη Κείου

Ξεκίνησε σαν αστείο σε ένα συνέδριο επενδυτών της Apple πριν από λίγα χρόνια….
Ένα μέλος του ακροατηρίου “έριξε την ιδέα” για το άν η Apple θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον όγκο της σε μετρητά – που σήμερα ανέρχεται σε 194 δισεκατομμύρια δολάρια – για να αγοράσει την Ελλάδα.

Ο Tim Cook, CEO της Apple, δεν πείστηκε. Είπε ότι ενώ η Apple εξετάζει πολλά πράγματα,το να αγοράσει μια χώρα δεν ήταν ένα από αυτά.

Αλλά ο Leonid Bershidsky στο Bloomberg νομίζει ότι μπορεί να έχασε μια ευκαιρία…

Αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα φέρεται να έχει καταφύγει σε ακραία μέτρα για να μαζέψει € 750.000.000 για πληρωμή των τόκων του χρέους που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα ξεμείνει από μετρητά σε μόλις δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ τα $ 194 δισεκατομμύρια σε μετρητά της Apple συνεχίζούν να αυξάνονται. Το ζητούμενο είναι τι επενδύσεις θα μπορούσε να κάνει η εταιρεία προκειμένου να αποφύγει ένα ποσοστό φορολόγησης 35 % που ισχύει στις ΗΠΑ.

Και το σενάριο επανέρχεται….Αν χρησιμοποιούσε μέρος των χρημάτων της για να διασώσει την Ελλάδα, αυτό θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους στην Ελλάδα έως 70 % ΑΕΠ της, δηλαδή σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει στις πέντε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μια….εξυπηρετική φορολογικη΄συμφωνία. Μια τέτοιου είδους συμφωνία έχιει κάνει η Apple στην Ιρλανδία, όπου καταβάλλει φόρο εταιρειών ύψους 2%, παρά το φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας που φτάνει στο 12,5%

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το “σπίτι” για την Apple, τη Microsoft, τη Google Pfizer και τη Cisco

tilegrafima.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *