ΜarketWatch: Το “δόγμα του σοκ” στην Ελλάδα

«Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρησιμοποιεί ένα νέο εθνικό νόμισμα για να επαναπροσλάβει τον 1 εκατ. ανέργους και να πει σε ΔΝΤ και ΕΕ να πάνε να πηδήξουν σε μια λίμνη».

Με ένα άκρως επικριτικό σχόλιο για τον τρόπο και τους εκβιασμούς που οι πιστωτές θέλουν να επιβάλουν τις πολιτικές τους στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος του Market Watch, Μπρετ Άρεντς, κάνει λόγο για την«όρεξη» των παγκόσμιων τραπεζιτών να αγοράσουν την Ελλάδα φθηνά.

Έχουν στόχο να βγάλουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή σημειώνει. Κάνει αναφορές στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα του σοκ» και γράφει πως αυτή η πρακτική είναι άκρως χαρακτηριστική για το ΔΝΤ, αφού έτσι λειτουργεί σε κάθε κρίση.

«Είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σας υπό κατάρρευση; Τι κρίμα. Αλλά πριν σας αποστείλουμε δέματα με τρόφιμα, παρακαλούμε να υπογράψετε αυτό το έγγραφο συμφωνώντας να πουλήσετε τον εθνικό φορέα ύδρευσης σε «κεφάλαια γύπες» (vulture capital)”, εξηγεί.

«Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει σε χαμηλά επίπεδα, αν δεν μπορεί να βρει ένα κορόιδο που να είναι διατεθειμένο να πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα… Μισώ να ακούγομαι ως θεωρητικός των συνωμοσιών, αλλά είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Ένα από τα πιο περίεργα στοιχεία από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι η επιμονή των πιστωτών ότι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας διάσωσης, πρέπει να είναι η πώληση μεγάλου μέρους της εγχώριας περιουσίας της».

Ο Άρεντς αναφέρει μια σειρά παραδείγματα περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας που έχουν μπει στο στόχαστρο ιδιωτικοποιήσεων: «Μεταξύ αυτών είναι το λιμάνι του Πειραιά, μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, το αεροδρόμιο της Αθήνας, η εθνική υπηρεσία ταχυδρομείου, οι εταιρείες ύδρευσης, και μια ποικιλία των ακινήτων. Οι εκτιμήσεις σχετικά με την «αξία» του χαρτοφυλακίου ποικίλλει σημαντικά, αλλά σίγουρα είναι μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια».

Για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πρωτογενές πλεόνασμα – που σημαίνει ότι λειτουργεί με κέρδος, πριν από τις πληρωμές του χρέους – από το 2013. Αυτό το πλεόνασμα, όπως παραδέχεται το ΔΝΤ, είναι τώρα ένα υγιές 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η χώρα εξάγει πράγματι περισσότερα από όσα εισάγει. Και τα χρέη της χώρας πέφτουν – από το μέγιστο των 355 δισ. ευρώ το 2011, σε 316 δισ. ευρώ σήμερα.

Κατά τον αρθρογράφο, αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις τώρα δεν θα έχουν καμία επίδραση στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.

Για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρωτογενές πλεόνασμα που βασίζεται στις σκληρές περικοπές για να πληρώνεται ένα τεράστιο χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ… «αντί να πει στο ΔΝΤ και την ΕΕ να πάνε να πηδήξουν σε μια λίμνη».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *