Τελευταία Νέα

Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ATLAS FRUITS» ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του  ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε το διαλογητήριο οπωροκηπευτικών «ATLAS FRUITS», όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Συναντήθηκε επίσης με…
εκπροσώπους των καλαμποπαραγωγών της περιοχής και τους ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χαμηλή τιμή στο καλαμπόκι.
Στην τοποθέτηση του ανέφερε  μεταξύ άλλων:
Όλες τις δυσκολίες  και τα δεινά της οικονομικής  κρίσης τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Δεν τις πληρώνουν ούτε οι μεγάλοι, ούτε τα μονοπώλια. Ο ελληνικός λαός την πληρώνει, εσεις την πληρώνετε, όλοι μας την πληρώνουμε.
Το λέμε με κάθε ευκαιρία. Η Ελλάδα είναι πραγματικά πλούσιος τόπος. Και το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που μπορεί να θρέψουν όχι μόνο τα 10-11 εκατομμύρια, αλλά μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγές, με ισότιμες και επωφελείς σχέσεις, με άλλες χώρες. Άλλωστε η πρωτιά που έχει το βιομηχανικό ροδάκινο, που έχετε και στην περιοχή, δείχνει ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα για την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή όμως μας  προβληματίζει και μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι κυρίως αγρότες, ξεκληρίζονται από τα χωράφια τους, δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τον ΟΓΑ, για να έχουν μια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια αξιοπρεπή σύνταξη.  Οι εργαζόμενοι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως και σε όλη τη χώρα, δουλεύουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με μεροκάματα με τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Είναι προβλήματα που τα ξέρετε πάρα πολύ καλά κι εσείς και θα πρέπει να τα παλέψουμε, γιατί αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό, γίνονται γιατί ακολουθούνται συγκεκριμένες πολιτικές.
Ευθύνεται το σύστημα, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η ΕΕ. Για παράδειγμα, ενώ στην αγροτική οικονομία υπάρχουν αγροτικά προϊόντα που παράγει η Ελλάδα και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε εμείς εδώ, την ίδια στιγμή η ΕΕ αθρόα – λόγω της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων κλπ – φέρνει ασύδοτα εισαγόμενα προϊόντα από αυτά, που μπορούμε πολύ καλά να παράγουμε εμείς και ποιοτικά και φθηνά. Και γεμίζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ με εισαγωγές από άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, ακριβώς γιατί επιτρέπει η ΕΕ, δεν έχει την προστασία της εγχώριας παραγωγής και από την άλλη μεριά μας βάζει και ποσοστώσεις στην παραγωγή. Σαπιζουν προϊόντα στα χωράφια, ενώ θα μπορούσαμε να παράγουμε προϊόντα και να εξάγουμε.
Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν  μια αιτία, φταίει το σύστημα, φταίει η ΕΕ, φταίνε οι κυβερνήσεις που υλοποιούν τέτοιες πολιτικές, και βεβαίως ενδιαφέρονται πρωτίστως για την κερδοφορία των λίγων, των μεγάλων.
Αυτά είναι τα προβλήματα, που έχουν επιπτώσεις άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλους τους κλάδους. Για παράδειγμα ακούσατε πρόσφατα την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τον τουρισμό, ότι είχαμε αύξηση φέτος, κλπ. Όμως οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού πληρώσανε το μάρμαρο. Χαμηλά μεροκάματα, σκληρές συνθήκες εργασίας και αυτό συμβαίνει και σε όλους τους κλάδους και στους κλάδους της μεταποίησης. Εμείς ως Κόμμα λέμε ότι θα έπρεπε να είστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, όμως επειδή συμφέρει τις εταιρίες η ασφάλιση στον ΟΓΑ, σας έχουν στον ΟΓΑ. Αυτό έχει επιπτώσεις στην ανεργία, καθως είναι εποχιακή δουλειά, δεν έχετε ταμείο ανεργίας και έχετε επιπτώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις συντάξεις αύριο κλπ.
Το πρόγραμμα  του ΚΚΕ, οι επεξεργασίες μας για την αγροτική οικονομία, λέει ότι μπορούμε με μια άλλη πολιτική, με μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, να έχουμε αποτελέσματα ουσιαστικά για το λαό, για τον εργαζόμενο λαό, για τη λαϊκή ευημερία, να μπορεί να ζει αυτός και η οικογένειά του όχι μόνο ανθρώπινα, αλλά και σε πολύ καλές συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει άλλη εξουσία, εργατική λαϊκή εξουσία, ο εργαζόμενος να είναι αφέντης στον τόπο του, προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση σε μεγάλες στρατηγικής σημασίας μονάδες, στα μονοπωλια,  να τις έχεις στα χέρια σου για να μπορείς να αναπτύξεις την οικονομία. Προϋποθέτει να κάνεις μονομερή διαγραφή του χρέους, να έχεις παραγωγικούς συνεταιρισμούς στην αγροτική οικονομία, όχι σαν αυτούς που υπήρχαν μέχρι τώρα και οι οποίοι ζημιά κάνανε, ουσιαστικά οφέλη δεν έφεραν. Παραγωγικό συνεταιρισμό για να μπορεί να παράγει και ποσότητα και ποιότητα προϊόντων, να τα δίνει στην εργατική λαϊκή οικογένεια φθηνά και να μπορεί να κάνει και εξαγωγές και να υπάρχει ανταλλαγή προϊόντων με επωφελείς όρους με άλλες χώρες του κόσμου, γιατί υπάρχει η δυνατότητα.
Χρειάζεται  αγώνας, πάλη, χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών, άλλη κοινωνική οργάνωση. Αυτό το σύστημα που ζούμε έχει σαπίσει, αυτό το κράτος έχει σαπίσει, δεν μεταρρυθμίζεται, δεν διορθώνεται με μικροαλλαγές και  μικροβελτιώσεις, θέλει να γίνει εκ βάθρων αλλαγή.
Αλλά χρειάζονται και δυνάμεις  αποφασισμένες, χρειάζεται πρώτα από όλα ο ίδιος ο λαός, μέσα από την οργάνωσή του, μέσα από τις κινητοποιήσεις του, μέσα από τη δράση του να μπορέσει να βάλει πλάτη σε αυτό. Μην εμπιστεύεστε μόνο αντιπροσώπους. Οι ριζικές αλλαγές για το καλό του λαού δεν γίνονται μέσω εκπροσώπων ή διά ανάθεσης. Μην περιμένετε μόνο από τη βουλή. Έχουμε κάνει ερωτήσεις στη βουλή, έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου για τους εργαζόμενους που δεν έχουν ψηφιστεί από άλλες δυνάμεις, δεν έχουν περάσει.  Θα συνεχίσουμε την πάλη και για τα αιτήματά σας, για τα δίκια που έχετε, για αυτά που είναι δικαίωμά σας. Με τον κόπο σας, με τον ιδρώτα σας, όπως ο κάθε εργαζόμενος, έτσι τα κερδίζετε. Και τα δικαιούστε και θα παλέψουμε για να δοθούν και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς εδώ. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τέτοια προβλήματα.
Μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε μια μεγάλη Λαϊκή  Συμμαχία, η οποία θα μπορέσει να παλέψει να αλλάξει συσχετισμούς, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια τέτοια λαϊκή διακυβέρνηση που να μπορεί αύριο να οδηγήσει τον τόπο.
Και επιτρέψτε  μου επειδή είμαστε και στη  ΔΕΘ αυτές τις μέρες: Δεν μας βρίσκει σύμφωνους ως Κόμμα ούτε η θριαμβολογία και η υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης, ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα από του χρόνου θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα μπορέσει να δοθεί και ένα μέρισμα στους πιο φτωχούς. Ούτε με τη λύση για νέο δάνειο, με επιμήκυνση του χρέους ή με κάποια μικρότερα επιτόκια, που είναι η γερμανική πρόταση. Ούτε από την άλλη μεριά συμφωνούμε με τη στάση άλλων δυνάμεων όπως η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι δεν θα υπάρχει ούτε καν μια μικρή ανάπτυξη. Μικρή ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, το θέμα είναι ο εργαζόμενος τι θα κερδίσει από αυτή την ανάπτυξη. Δεν συμφωνούμε και με την πρότασή του για κούρεμα του χρέους, για μείωση του κρατικού χρέους με επαναδιαπραγμάτευση, η οποία ταυτίζεται με την πρόταση του ΔΝΤ, του Ομπάμα, των ΗΠΑ, που για δικούς τους λόγους μαζί με τους Γάλλους, πιέζουν τη Γερμανία να βάλει περισσότερο το χέρι στην τσέπη και να δώσει στα υπερχρεωμένα κράτη, γιατί η Γερμανία είναι η πιο κερδισμένη από αυτή την κρίση κλπ. Μιλάμε δηλαδή για λυκοσυμμαχία που ο καθένας από αυτούς ανταγωνίζεται για τα δικά του συμφέροντα. Άρα και εμείς πρέπει να δούμε το δικό μας συμφέρον ως εργατική τάξη, αγροτιά, επαγγελματίες, ως εργαζόμενοι, άνεργοι.
Αυτά να δούμε  εμείς και να συσπειρωθούμε όλοι μαζί για να αντιπαλέψουμε αυτές  τις πολιτικές. Αλλά σε μια γραμμή όμως, σε μια κατεύθυνση. Όχι να πέσουμε  στη λούμπα όπως τόσα χρόνια, μια ο ένας και μια ο άλλος, οι ίδιοι και οι ίδιοι, να εναλλάσσονται και τελικά να την πληρώνει πάλι ο εργαζόμενος λαός.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *