Bία κατά των γυναικών: 13 εκ. θύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Οταν πρόσφατα η επιτροπή Ισότητας της Βουλής δέχτηκε βροχή καταγγελιών από γυναίκες βουλευτές ότι είναι θύματα σεξιστικής συμπεριφοράς αλλά και λεκτικών…
επιθέσεων, οι περισσότεροι έδειξαν να εκπλήσσονται. Αλλωστε θεωρητικά οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πια τα υψηλότερα κλιμάκια τόσο της εξουσίας όσο και του επαγγελματικού στίβου.
Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας, καθώς οι γυναίκες ανά τον πλανήτη πέφτουν καθημερινά θύματα κακοποίησης, είτε ψυχολογικής είτε σεξουαλικής.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση να έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, δηλαδή ποσοστό 7% των γυναικών ηλικίας 18-74 ετών, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις 28 χώρες της Ε.Ε. από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Και το ζήτημα είναι ότι περίπου 1 στις 3 γυναίκες έχει πέσει θύμα παρενόχλησης, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 28,18% των γυναικών στην Ε.Ε. είναι θύματα παρενοχλητικής παρακολούθησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ το 5% των γυναικών έχουν πέσει θύματα παρενοχλητικής παρακολούθησης κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.
Το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστοιχεί σε 9 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε. των 28.
Η Ε.Ε. επιχειρεί να λάβει μέτρα για την προστασία των γυναικών δεδομένου ότι σε πολλές χώρες δεν είναι απολύτως σαφές το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχθούν τα θύματα για να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη. Συνήθως η βία κατά των γυναικών προσδιορίζεται στις σεξουαλικές επιθέσεις, στους βιασμούς αλλά και στην ενδοοικογενειακή βία.
Ωστόσο τα πρόσφατα παραδείγματα εντός της Βουλής των Ελλήνων με τις λεκτικές επιθέσεις κατά των γυναικών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά της ζωή μιας γυναίκας. Ποιος ξεχνά άλλωστε τις εκφράσεις τύπου: «καλτσοδέτα» που ακούστηκαν εντός του Κοινοβουλίου και έκαναν το γυναικείο πληθυσμό να ανατριχιάσει…
Εν έτει 2014 οι διακρίσεις και η βία κατά του ωραίου φύλου εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν…
www.enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *