Bank of America: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα σταματήσει λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος

4328BFF4552DF45CD1AD309465F6A6D5Με τίτλο «Η άβολη αλήθεια για την Ελλάδα» (Inconvenient Truth about Greece), η BofA Meryll Lynch με επικεφαλής τον Έλληνα αναλυτή, Αθ. Βαμβακίδη, εκτιμά σε σημερινή της έκθεση ότι η σημερινή δυναμική χρέους – ανάπτυξης, δεν είναι βιώσιμη και, κατά συνέπεια, προβλέπει επιμήκυνση των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων. Το “κούρεμα” του χρέους βγαίνει από τα σενάρια.

Όσο η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή της τρόικας να σταματήσει το πρόγραμμα, αντί να συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, στερείται αξιοπιστίας κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου. Και αυτό γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές της ανάγκες εάν σταματούσε να πληρώνει τα χρεή της τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την ίδια της Ευρώπη.

Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας είναι ύψους 10,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα BofA, 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ για το 2015. Άρα η χρηματοδότηση αναμένεται από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, εκδόσεις ομολόγων υποστηριζόμενα από την εγχώρια αποταμίευση, μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και (όχι και τόσο πιθανό) μετάθεση ομολόγων που ωριμάζουν από τις κεντρικές τράπεζες, στο σενάριο προστίθεται και μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

(protothema)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *