Με πρόστιμο κινδυνεύει η Bank of America

Πρόστιμο μεγαλύτερο από 6 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να επιβάλλουν στην τράπεζα Bank of America οι αμερικανικές αρχές στεγαστικής πίστης. Το πρόστιμο θα επιβληθεί …
για παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων ομολόγων κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής ανόδου της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας των Financial Times, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Αρχή Στεγαστικής Χρηματοδότησης (Federal Housing Finance Agency, FHFA) θέλει να επιβάλει το πρόστιμο για λογαριασμό των κρατικά χρηματοδοτούμενων ιδρυμάτων Fannie Mae και Freddie Mac, τα οποία στηρίζουν περίπου τα μισά από τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Η στεγαστική τράπεζα Countrywide Financial Corp, την οποία αγόρασε η Bank of America τον Ιούλιο του 2008, τής έχει κοστίσει περισσότερο από 40 δισ. δολάρια σε δαπάνες από δικαστικές αγωγές και άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τα προβληματικά της στεγαστικά δάνεια (subprime mortgages). Η τράπεζα έχει προβλέψει επιπλέον 300 εκατ. δολάρια για δαπάνες από αγωγές στο τελευταίο τρίμηνο.

Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan συμφώνησε την Παρασκευή κατ’ αρχήν με την FHFA να πληρώσει 4 δισ. δολάρια, προκειμένου να διευθετήσει τις εναντίον της απαιτήσεις για παραπλάνηση των κρατικών στεγαστικών ιδρυμάτων αναφορικά με την ποιότητα των στεγαστικών δανείων που είχε πουλήσει (με τη μορφή τιτλοποιημένων ομολόγων) σε αυτά, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Η JPMorgan συμφώνησε επίσης κατ’ αρχήν με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να πληρώσει το ποσό των 13 δισ. δολαρίων, προκειμένου να κλείσει τις έρευνες σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια που πούλησε – ως τιτλοποιημένα ομόλογα – στους επενδυτές πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε πηγή που έχει γνώση του θέματος το Σάββατο στο Reuters.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *